Bar: Protestna šetnja zbog sječe čempresa

Foto: Jedro.com

Protestna šetnja zbog sječe čempresa u dvorišti barske gimnazije, održana je danas u tom gradu. Na protestnoj šetnji bilo je nekoliko stotina građana i građanki.

U dvorištu gimnazije Niko Rolović, gdje je planirana gradnja vrtića, juče je posiječeno 40 čempresa starih više od 90 godina.

Organizatori protesta su najavili na društvenim mrežama da će se građani okupiti danas u 15 sati ispred zgrade Opštine Bar.

“Teško je riječima opisati nepravdu, patnju i apsurd. Krupne riječi djeluju pretjerano dramatično, one obične nedovoljno snažno. Juče je Bar svjedočio pogubljenju jednog parka, čija važnost za građane je dokazana u mjesecima koji su prethodili ovom činu. Pogubljeno je i poštovanje koje smo imali prema institucijama, čija je svrha da nas vode ka razvoju i blagostanju. Ugaženo je na glas preko četiri hiljade građana, koji su potpisali peticiju sa samo jednim zahtjevom a to je da se pronađe druga lokacija za predškolsku ustanovu, kako se ne bi posjeklo preko 80 stabala, i kako bi bili ispunjeni uslovi propisani zakonom za izgradnju jedne takve ustanove.

Oglašavamo se da još jednom podvučemo bol i bijes zbog onoga što se desilo. Napravili su nam groblje u centru grada, bez potrebe. U svoju odbranu su rekli da je projekat i sve vezano za izgradnju urađeno u skladu sa zakonom, što smo utvrdili da je daleko od svake istine i što smo obrazložili u tužbi podnijetoj Upravnom sudu. Sramno je da se vlast krije od volje građana iza propisa i zakona, za koje znaju da nisu ispoštovani na svrsishodan način. U doba mira, ne treba da postoji viša sila od volje građana za dobru vlast. Nema toga projekta koji se ne može ispraviti.

Imamo jednu poruku koju naročito želimo da podijelimo sa našim sugrađanima i svima uostalom. Potrebno je izboriti se za sistem u kome će javne rasprave biti adekvatno organizovane, u kome će njihova svrha biti ispoštovana a ljudi će imati priliku da brane ono što je njihovo i do čega im je stalo. Tužno je što postoji potreba za odbranom parkova od gradskih vlasti ali nas su juče nasilno uvjerili da je itekako realna. Moramo nastaviti da se borimo jer u suprotnom ko zna šta ćemo sledeće izgubiti”, poruka je organizatora protesta.

Građani će od zgrade opštine prošetati do novog groblja u centru grada gdje će “zapaliti svijeću za pale drugove”.

Opozicione političke partije su se oglasile poodom sječe čempresa, što je objavljeno na lokalnom portalu Barinfo.

Objavio/la na 16:32. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-