Albanski neće biti službeni jezik u cijeloj Makedoniji

Zakon o albanskom jeziku kao službenom u Makedoniji je stupio na snagu iako je predsjednik odbio da potpiše ukaz. Vlada je sada izdala saopštenje u kojem objašnjava šta zakon znači u praksi.

U saopštenju se navodi da zakon ne uvodi potpunu dvojezičnost na teritoriji zemlje, niti u javnoj upravi.

Ovo je saopšteno nakon optužbi opozicije da je država postala dvonacionalna zbog stupanja na snagu ovog zakona, prenosi TV21.

Takođe, vlada je u saopštenju napomenula da u opštinama gdje manjinske zajednice nisu zastupljene sa više od 20 odsto građana neće ni biti primjene zakona, prenosi Tanjug.

Sporni Zakon o jezicima stupio je na snagu prošle sedmice, nakon što je objavljen u Službenom glasniku, potpisao ga je predsjednik skupštine, ali ne i predsjednik države, kako nalažu makedonski zakoni.

Predsjednik je odbio da potpiše ukaz o stupanju na snagu ovog zakona obrazlažući odluku da je zakon u suprotnosti sa Ustavom Makedonije.

Najviše negodovanja se pojavilo usled činjenice da je albanska manjinska zajednica u Makedoniji jedina manjina koja je u ukupnom broju stanovništva zastupljena sa 20 i više odsto.

Makedonska opozicija na čelu sa VMRO-DPMNE smatra da se ovim zakonom omogućava Albancima da na cijeloj teritoriji Makedonije koriste usluge na albanskom jeziku, iako je njihova zastupljenost sa 20 i više odsto prisutna samo u sjeverozapadnim djelovima države.

Objavio/la na 12:29. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-