Promrzle biljke koje su proklijale na Mjesecu

Sjemenke pamuka koje su prije nekoliko dana proklijale na Mjesecu, a koje su stigle na Zemljin prirodni satelit kineskom misijom Chang’e-4 na njegovu tamnu stranu, promrzle su.

Mladice ipak nisu mogle da izdrže hladnoću i temperaturu od minus 130 stepeni Celzijusovih, prenosi Space.com.

Prije nekoliko dana kineski naučnici su objavili fotografije na kojima se vidi proklijalo sjeme pamuka. Na Mjesec su, osim sjemenki pamuka, odletjeli i krompir, uljana repica, kvasac i jaja voćnih mušica. Njihove fotografije međutim, nisu objavljene.

Eksperiment koji je počeo samo nekoliko sati nakon istorijskog spuštanja letjelice u krater Von Karman, imao je za cilj da proceni kako biljke i životinje rastu i razvijaju se u ovom okruženju. Mjesečeva površina ima nisku gravitaciju, visoki nivo zračenja i ekstremne temperaturne promjene, prenosi B92.

Sjemenke pamuka su bile u stanju da se nose sa ovim teškim uslovima, barem u početku, te su postale prve biljke koje su ikada izrasle na površini drugog svijeta.

Eksperiment je uključivao skladište od 2,6 kilograma semenki, vode, zemlju i dvije male kamere kao i sistem za mjerenje temperature.

Šef eksperimenta Liu Hanlong sa Univerziteta Čonging je rekao da je temeperatura u skladištu pala na minus 52 stepena Celzijusovih, čime se eksperiment i završio. Dodao je da to skladište nije imalo bateriju, pa nije bilo moguće kontrolisati uslove tokom noći. Inače, lunarna noć traje 13 i po dana, a temperatura može da padne i do minus 180 stepeni Celzijusovih.

Kako naučnici nisu mogli da na Mjesec pošalju još jednu bateriju, drugačiji ishod nisu ni očekivali.

A kada svane dan, tepmeratura će da poraste, pa će svi organizmi koji su na Mjesec poslati da se razgrade, a to, dodali su naučnici neće uticati na okolinu Mjeseca, jer će se razgraditi unutar tog skladišta.

Navode i da uzgoj biljaka nije bio primarni cilj ove misije.

Inače, Misija Čang’e 4 je prva misija koja je sletjela na tamnu stranu Mjeseca. Letjelica se na ovaj dio Mjeseca spustila početkom januara, a na njoj su se našli instrumenti za istraživanje tla.

Ovo slijetanje je znak sve većih ambicija Kine u svemiru. Sonda Čang’e 3 je 2013. godine postala prva svemirska letjelica koja je sletjela na Mjesec, poslije sovjetske sonde Luna 24 koja je to učinila 1976. godine.

Misija Čang’e 4 je, pored ostalog, i radio osmatranje i ispitivanje strukture i sastava terena.

Sonda je lansirana 8. decembra. protekle godine.

Objavio/la na 16:17. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-