Spriječiti moralno-pravno samoubistvo Crne Gore

Najnoviji skandal, koji nažalost nije neočekivan crnogorskoj javnosti, pokazuje ovog puta i materijalno-vizuelnim putem, stepen bolesti crnogorskog društva pod vođstvom trodecenijske vladavine jedne partije.

Da bi se spriječilo moralno-pravno samoubistvo zemlje neophodno je da četiri najodgovornija društvena  činioca donesu jasne odluke kojima preuzimaju odgovornost za dalje događaje.

1.Vladajuća stranka je očiglednim odugovlačenjem a zatim skandaloznim sadržajem, ne slučajno nepotpisanog saopštenja, pokušala da izbjegne suočavanje sa svojom odgovornošću, čak tretirajući aktera afere Stijepovića kao nečijeg školskog druga, a ne svog visokog funkcionera. Posebno je skandalozno ponašanje predsjednika DPS-a Mila Đukanovića, koji je centralno prozvan od svog poslovnog partnera, i koji sa svojih umišljenih visina u kojima se očigledno osjeća da je van pravnog poretka,  nije ni udostojio javnost bilo kakvog objašnjenja.

Ukoliko u vladajućoj strukturi nama hrabrosti i snage da se javno odnese prema ovom, javno ofiranom, skandalu, postepeno se distancirajući od Stijepovića po modelu Marovića – ostaje da se i Vlada, koja je po Ustavu odgovorna za stanje u društvu, izjasni i takođe preuzme odgovornost povodom mafijaškog čina koji je gledala cijela Crna Gora.ž

2.U demokratski sređenoj državi nadležni pravosudni organi bi odmah kada je objavljen snimak u kojem bivši gradonačelnik Podgorice, bivši ministar sporta, bivši ministar prosvjete i aktuelni savjetnik predsjednika Đukanovića  prima od Duška Kneževića 100 hiljada eura, pokrenuli istragu, saslušali Stijepovića i crnogorsku jaavnost  obavijestili o zakonskim procedurama koje su bili dužni da sprovedu.

Gotovo je nevjerovatno da su oglašavanje Tužilaštva pretekli sam Stijepović navodnom spremnošću da svjedoči pred njim, a da bi u stvari potvrdio ono što je 2017- demantovao.

Svojevrstan skandal u skandalu stigao je od sina Vrhovnog državnog tužioca, koji je u trenutku muka Tužilaštva, iskazao jasnu podršku Stijepoviću i odao mu svojevrsno priznanje, sve to uz simbole i u ambijentu DPS-a.

3.Evropska unija, koja se nalazi u ugovornom odnosu sa Crnom Gorom kroz proces integracja, takođe treba da svojim konkretnim radnjama preuzme javnu odgovornost povodom javno ofiranog mafijaškog čina u zemlji koju ocjenjuje kao lidera u integracijama. U protivnom EU rizikuje svoj kredibilitet u domaćoj javnosti definitivno se pokazujući kao organizacija primarno interesnog, a ne vrjednosnog karaktera.

4.I opozicione snage se nalaze pred još jednim iskušenjem i novim ispitom zrelosti da u ovom delikatnom trenutku zemlje se pokažu kao kredibilna alternativa.

Krajnji je trenutak da se izađe iz svojevrsnog stanja zamrznutog konflikta u opoziciji, i to ne sa već viđenim parcijalnim inicijativama medijskog karaktera, već osmišljenim nastupom kao plod istinski zajedničkog dogovora i isključivo u interesu Crne Gore. Drugim riječima, umjesto mnoštva parcijalnih inicijativa medijski saopštenih u obliku definitivnih strategija bez prethodnog dogovora, neophodno je da se kao prvi i racionalan potez organizuje sastanak opozicije koja bi se, bez medijske spektakularnosti, možda po prvi put sastala da demokratski utvrdi strategiju odnosa prema situaciji koja je očigledno destabilizovala zemlju.

U tom cilju dio poslaničkog kluba, konkretno poslanici Miodrag Lekić i Neđeljko Rudović su spremni – kako da se odazovu tom sastanku u nečijoj organizaciji, tako i da ga sami organizuju, zavisno od volje većine.

Miodrag Lekić
Neđeljko Rudović

Objavio/la na 16:08. Objavljeno u Analize&Mišljenja, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-