Poslednji pokušaj Tereze Mej

Britanska premijerka Tereza Mej će danas, uoči glasanja, saopštiti poslanicima da je dobila dodatna uvjeravanja o sporazumu s EU o Bregzitu.

To će biti poslednji pokušaj da izbjegne debakl na glasanju o tom nepopularnom sporazumu, prenosi Beta.

Mej tvrdi da bi poraz sporazuma otvorio put poslanicima pristalicama EU da blokiraju Bregzit, što bi imalo “katastrofalne” posledice po vjeru Britanaca u demokratiju.

Na referendumu o članstvu u EU 2016. godine, 52 odsto izašlih birača se opredijelilo za napuštanje Unije.

U obraćanju u fabrici u Stouku, Mej će, kako se navodi u unaprijed objavljenim djelovima govora, reći da bi “vjera naroda u demokratski proces i političare pretrpjela katastrofalnu štetu” ako sporazum bude odbijen a Bregzit napušten.

“Svi imamo dužnost da primijenimo rezultat referenduma”, navodi se u govoru.

London i Brisel su u novembru teškom mukom došli do dogovora ali je on zapeo u britanskom parlamentu. Mej je u decembru odgodila glasanje o sporazumu da bi izbjegla ubjedljiv poraz ali nema mnogo naznaka da je podrška od tad porasla.

Premijerkin poraz na glasanju bi bacio planove za Bregzit u haos, samo par nedjelja prije izlaska iz EU 29. marta.

Bez sporazuma, Veliku Britaniju čeka nagli prekid odnosa s EU, za šta ekonomisti upozoravaju da bi nanijelo ozbiljan udarac britanskoj ekonomiji i dovelo do haosa na britanskim granicama, aerodromima i lukama.

Ukoliko sporazum ne prođe, Mej ima rok do narednog ponedeljka da pred parlament iznese novi predlog. Ona je do sada odbijala da špekuliše o eventualnom “planu B”.

Budući da u parlamentu ne postoji većina ni za jednu od alternativa, sve je izvjesnija mogućnost da London zatraži odgađanje istupanja iz EU dok političari ne dođu do novog plana.

Objavio/la na 12:33. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-