Ko to šalje tajansvene signale Zemljanima

Niko sa sigurnošću ne može reći šta je proizvelo tajanstvene signale koji pristižu iz udaljene galaksije ili galaksija, a koji su nedavno uočeni teleskopom u Kanadi. Postoji pet teorija o čemu se radi, prenosi portal Index.hr.

Naučnici smatraju da bi te signale mogla proizvesti rotirajuća neutronska zvijezda, dvije zvijezde u procesu spajanja, blizar, crna rupa i nepoznata civilizacija.

Brzo rotirajuća neutronska zvijezda

Neutronske zvijezde su urušena jezgra divovskih zvijezda koje su bile mnogo veće od našeg Sunca. Prečnika su oko 10 kilometara, a imaju masu oko dva puta veću nego što je ima naša matična zvijezda. Usljed vlastite gravitacije urušavaju se do te mjere da se većina protona i elektrona stapa u neutrone.

Naučnici smatraju da bi brzo rotirajuće neutronske zvijezde s jakim magnetskim poljem mogle uzrokovati ovakav tip signala.

Dvije zvijezde u procesu spajanja

Dvije neutronske zvijezde koje su procesu spajanja takođe bi mogle biti odgovorne za misteriozne signale.

Ovo objašnjenje drži vodu ako se radio-talasi registruju samo jednom, ali ne i za dva ponavljajuća signala.

Blizar

Blizar je brzo rotirajuća neutronska zvijezda koja se urušava pod vlastitom težinom i formira crnu rupu.

On bi mogao objasniti pojedinačne radi-talase, ali takođe ne bi mogao prouzrokovati ponavljajuće brze provale radio-talasa, zbog toga što rezultira uništenjem zvijezde.

Crna rupa

Crne rupe bi mogle na različite načine objasniti radio-talase. Moglo bi se, primjera radi, raditi o tome da je rupa uvukla neutronsku zvijezdu, da se crna rupa urušava u samu sebe ili da se sudarila s tamnom materijom.

Tehnološki napredna civilizacija

Manje popularno objašnjenje je da se radi o nekoj vrsti vanzemaljskog svemirskog broda koji je proizvela tehnološki napredna civilizacija. Radio talasi dolaze iz različitih smjerova i s različitih udaljenosti, zato vjerovatno dolaze iz različitih galaksija, pa je malo vjerovatno da je toliko puno različitih vanzemaljskih civilizacija proizvodilo istu vrstu signala na isti način, objašnjavaju jedni naučnici, dok drugi ne isključuju ni takvu mogućnost.

Objavio/la na 08:52. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-