Haradinaj: Ukidamo taksu uz garancije za potpisivanje sporazuma

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio danas da je vlada Kosova spremna da privremeno ukine taksu na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, uz međuanrodne garancije za potpisivanje konačnog sporazuma koji će rezultirati priznanjem Kosova, prenosi Beta.

On je na FB napisao da će takse i dalje biti na snazi “dokle god imamo sugestije za neuspješne sastanke, bez cilja i jasno utvrđenih rokova, bez usaglašenih ugovora, bez međunarodnih garancija da će se potpisati konačni sporazum koji za rezultat ima priznanje”.

“Duboko sam ubijeđen u mogućnost postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma sa Srbijom koji će za rezultat imati priznanje. Mi intenzivno radimo na konačnom ugovoru, konačnom sporazumu, za šta smo predali ‘veliku knjigu’  o poglavljima i nacrt sporazuma”, kazao je Haradinaj.

Kosovski premijer piše da su sve to radili sa ciljem da bi, kad sjednu sa predstavnicima Srbije, imali održiv materijal, sa činjenicama i argumentima.

“Uspostavljanje takse na proizvode iz Srbije nema za cilj ometanje i prolongiranje postizanja konačnog pravno obavezujućeg sporazum sa Srbijom koji za rezultat ima priznanje. Naprotiv, vlada Kosova je spremna da privremeno ukine taksu samo poslije međunarodnih garancija da će se sjesti i potpisati konačni sporazum koji će rezultirati obostranim priznanjem”, napisao je Haradinaj na svojoj FB stranici.

Prema njegovim riječima, garancija znači da postoji usaglašeni ugovor u principu i da se očekuje samo potpisivanje tog sporazuma, koji će rezultirati priznanjem, prenosi Beta.

Objavio/la na 16:30. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-