Damjanović pisao čelnicima Svjetske banke

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović je tražio od čelnika Svjetske banke povratne informacije u vezi sa činjenicom da je njihova kancelarija zadužena za Crnu Goru imala visoku toleranciju problematičnog ponašanja CBCG.

On je uputio dopis, između ostalog, potpredsjedniku SB Kirilu Muleru, regionalnoj direktorki SB za Zapadni Balkan, Lindi van Gelder i šefu Kancelarije SB za Crnu Goru Emanuelu Salinasu.

Damjanović je Vijestima kazao da je dopis uputio na više adresa u SB i drugim međunarodnim finansijskim institucijama zabrinut kao građanin i poslanik, povodom aktuelnih dešavanja u bankarskom sektoru, koja rezultiraju stečajima, privremenim mjerama i optužbama za pranje novca u pojedinim bankama.

„Neposredan povod je bilo obraćanje regionalnog direktora SB zadužene za Crnu Goru u izjavi 10. decembra prošle godine o impresivnom poslu CBCG i aktivnostima CBCG koje su ojačale finansijski sistem. Na taj način je zapravo abolirao onoga koji je ključni krivac za najnoviji haos u bankarskom sistemu i opravdano uznemirenje ogromnog broja građana, odnosno bankarskih klijenata“, naveo je Damjanović.

On je ocijenio da zbog budućih aktivnosti postoji potreba da se razjasni navedeno ponašanje pojedinih međunarodnih zvaničnika i da o tome budu upoznati i njihovi pretpostavljeni u centrali SB.

„Ne treba zaboraviti da i kreditni rejting države i buduća finansijska podrška zavisi od stavova i ocjena ovih međunarodnih institucija“, dodao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, aktuelna dešavanja u bankarskom sektoru su vrh ledenog brijega, a korijene imaju u neadekvatnom i nestručnom obavljanju regulatorne uloge odgovornih u CBCG u dužem periodu.

Guverner CBCG od septembra 2016. godine je Radoje Žugić.

Objavio/la na 10:53. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-