Demokrate traže specijalnog izaslanika EU

Demokrate Crne Gore su danas, povodom otvaranja afere o nezakonitom finansiranju DPS o kojoj govori snimak uzimanja novca od biznismena Duška Kneževića, pozvale Evropsku uniju da pošalje specijalnog izaslanika u Crnu Goru “i da sačini Specijalni izvještaj o zarobljenosti institucija”.

“Afera koja je tektonski potresla Crnu Goru, a u koju su umiješani najviši državni zvaničnici, govori ono što je već odavno poznato, a ovih dana zapravo dobija najupečatljivije svjedočanstvo: da su institucije zarobljene, da nema mjerljivih učinaka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala na visokom nivou, te da je korupcija zahvatila sve pore društvenog života.

Sa tim su upoznate i relevantne evropske i međunarodne institucije, a o čemu ima jasnog traga, u izvjesnoj mjeri, i u njihovim dokumentima, a prije svega u: Izvještajima EU o napretku gdje se navode ozbiljni institucionalni problemi i zarobljenost, kao i raširenost korupcije, u rezolucijama Evropskog parlamenta gdje se iznosi zabrinutost zbog nedovoljnog broja osuđujućih presuda za organizovani kriminal i neefikasnih istraga u slučajevima pranja novca, u izvještajima Komiteta Savjeta Evrope za borbu protiv pranja novca gdje se snažno potencira uklanjanje prepreka za istrage itd. A sad je sve to dobilo upečatljiv dokaz. Jasno je da je zemlja potonula u najdublju krizu sa totalno srušenim kredibilitetom domaćih institucija.

U Crnoj Gori je zahvaljujući pohlepi, kleptokratskoj i autoritarnoj vladavini, i nikad u istoriji na izborima smijenjenoj vlasti, izgrađena mreža koja je zarobila institucije, zloupotrijebila svaki element državnog mehanizma i suspendovala vladavinu prava, na šta ukazuje aktuelna afera koja je dramatično uzdrmala zemlju i potresla građane. Time su na najdrastičniji način dovedena u pitanje osnovna prava građana, pravna sigurnost, legitimitet institucija i ugled naše države. Ukoliko se to ne otkloni, biće postavljena nepremostiva prepreka demokratskom, socijalnom, kulturnom i ekonomskom razvoju naše države”, kaže se u saopštenju koje je potpisao generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović.

Objavio/la na 15:20. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-