Osnovan fond za pravnu pomoć Asanžu

Britanska humanitarna organizacija koja pomaže uzbunjivačima širom svijeta je osnovala fond za pravnu pomoć osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu, upozorivši da je njegovo izbacivanje iz ambasade Ekvadora u Londonu “pitanje dana”.

Fondacija Karidž je saopštila da je položaj Asanža u ambasadi, u kojoj živi od 2012. godine, sve teži i u opasnosti je od izbacivanja.

“Procesuiranje Asanža zbog objavljivanja dokumenata predstavlja napad na slobodu medija, a njegovoj odbrani biće potrebne pristalice i podrška širom svijeta”, saopštila je Fondacija.

Predsjednik Ekvadora Lenjin Moreno je rekao prošlog mjeseca da je otvoren put za Asanža da donese odluku da napusti ambasadu. Moreno je naveo da je Britanija garantovala da Asanž neće biti izručen nijednoj zemlji u kojoj mu je život ugrožen, prenosi Srna.

Ekvador već nekoliko mjeseci pokušava da izbaci Asanža iz ambasade zbog sve lošijih odnosa sa svojim gostom, koji je nedavno tužio ovu zemlju zbog ograničenja pristupa internetu.

Asanž strahuje da će ga Britanija izručiti SAD. Vašington traži Asanža zbog objavljivanja više hiljada tajnih diplomatskih depeša Stejt departmenta i Pentagona 2010. godine.

Objavio/la na 13:24. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-