Zašto se treba odati skijanju

Skijanje je korisno i za fizičko i za mentalno zdravlje, bez obzira na učestalost i trajanje aktivnosti.

  1. Poboljšava propriocepciju

Propriocepcija se definiše kao sposobnost osobe da osjeti položaj različitih djelova tijela i napor koji se ulaže u njihovo pomicanje. Drugim riječima, kada držite ruku ispred lica, zatvorenih očiju, znate da je vaša ruka tamo, iako ju ne možete vidjeti.

Skijanje uključuje ravnotežu i koordinaciju, a za vrijeme skijanja vi morate biti svjesni mnogih laganih pokreta i položaja svoga tijela ako želite skijati i ostati na nogama. Propriocepcija je nešto što slabi s godinama, a što ste više uključeni u proprooceptivne aktivnosti, ona će manje slabiti.

  1. Jača kosti i zglobove

Vaša koljena moraju izdržati sav napon i težinu tijela dok se krećete nizbrdo, tako da se jačaju dok skijate. Osim koljena, i vaše kosti postaju jače, pa skijanje nije samo fantastično provedeno vrijeme na padinama, nego i nešto što će spriječiti osteoporozu i povećati vašu proprioceptivnu snagu.

  1. Popravlja raspoloženje

Ne samo da skijanje povećava vašu sreću, nego je korisno i za vaše fizičko i mentalno zdravlje, bez obzira na učestalost i trajanje aktivnosti.

  1. Povećava kardiovaskularnu izdržljivost

Kao aerobna aktivnost koja zahtijeva izdržljivost, skijanje pomaže u sagorijevanju kalorija i gubitku kilograma. Osim toga, dobra je kardiovaskularna vježba za početnike hodanje uz padinu umjesto korištenja žičare.

  1. Jača mišiće donjeg dijela tijela

Budući da ste dok skijate u položaju čučnja, to djeluje na vaša bedra, kvadricepse i zadnjicu.

  1. Poboljšava ravnotežu i jača core

Budući da za vrijeme skijanja stalno radite na održavanju ravnoteže, vaš je core cijelo vrijeme aktivan. (Pod core se misli na mišiće čija je glavna funkcija stabilnost lumbalno – karlične regije, povezivanje gornjih i donjih ekstremiteta sa središtem tijela i stvaranje intraabdominalnog pritiska –disanje. Čine ga duboki mišići podupirači kičme, ali i mišići pozicionirani dalje od središta tijela). Osim toga, skijanje je izazov za vašu ravnotežu i okretnost, te vam je s vremenom sve lakše izbjegavati padove i proklizavanja.

  1. Pogoduje dubokom snu

Nakon skijanja bićete iscrpljeni na najbolji mogući način. Isrcpljenost će zahvatiti cijelo vaše tijelo, pa ćete zaspati snom pravednika čim vaša glava dotakne jastuk.

  1. Povećava fleksibilnost

Fleksibilno tijelo velika je prednost kada je u pitanju skijanje. Izgradnjom fleksibilnosti možete izbjeći naprezanje mišića i uganuća. Temeljito i redovno istezanje ojačaće vaše trbušne mišiće i kukove, koji su bitni za skijanje.

  1. Podstiče zdrave prehrambene navike

Kad se probudite nakon napornog dana provedenog na skijanju, potrebna vam je energija koju ćete dobiti iz hrane. Tjelesna aktivnost poput skijanja podstaknuće vas da budete svjesniji svoje prehrane, pa ćete jesti više proteina i zdravih mast,i te voća i povrća, a manje šećera.

  1. Doprinosi osunčanom izgledu

Dan proveden na snježnom brdu ili planini, u predivnom prirodnom okruženju, pomaže da zaboravite na stres koji sa sobom donosi svakodnevni život.

Takođe, bićete izloženi vitaminu D, koji pozitivno utiče na vaše raspoloženje. (Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr)

Objavio/la na 09:16. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-