Savjet RTCG i generalni direktor krše Statut

Media centar je dostavio danas dopis Savjetu RTCG povodom nepoštovanja člana 57 Statuta RTCG koji se odnosi na transparentnost rada nacionalnog medijskog javnog servisa.

Media centar ukazao je članovima Savjeta RTCG na činjenicu da stav 3 člana 57 Statuta RTCG propisuje:

“Na web-sajtu RTCG objavljuju se:
• ugovori koji su predmet javnih nabavki u skladu sa Zakonom koji reguliše ovu oblast;
• svi drugi ugovori koji se u sklopu poslovanja RTCG zaključuju sa pravnim licima po bilo kom osnovu ukoliko ugovorom izričito nije propisana zabrana od strane ugovornih strana i ukoliko to nije u skladu sa pravilnikom kojim se uređuje čuvanje poslovnih tajni u RTCG.”

Na web sajtu RTCG trenutno nema svih ugovora iz postupaka uspostavljanja poslovne saradnje, a može se, recimo, naći Ugovor o saradnji RTCG i Centra za građansko obrazovanje (CGO) koji je raskinut prije više mjeseci (http://www.rtcg.me/rtcg/dokumenti/regulativa.html) .

Na web sajtu RTCG nema ugovora o koprodukciji sa “Natenane production doo” u vezi proizvodnje serije “Dojč kafe”, kao ni sa NVO Sveti Petar Cetinjski za proizvodnju kviza “Kota + 382”. Ugovori sa ova dva pravna lica su morali biti potpisani u skladu sa članom 20 Pravilnika o uslovima i načinu ulaganja RTCG u proizvodnju audio-vizuelnih djela (koprodukcije) koji propisuje: „RTCG će sa koproducentom potpisati ugovor najdalje 30 dana od dana donošenja konačne odluke“. Odluka o izboru koproducenata je donijeta 23. oktobra 2018. godine, pa su ugovori morali biti potpisani najdalje 23. novembra 2018. godine.
Takođe, na web sajtu RTCG nije objavljen ugovor sa Antenom M u vezi sa proizvodnjom emisije “Živa istina”. Na ovaj ugovor se jednako treba primijenjeniti član 52 Statuta RTCG.

Zar građani nemaju pravo da vide koliko ih košta i šta tačno podrazumijeva koprodukcija sa drugim pravnim licima?

Izgleda da je predsjedniku Savjeta RTCG Ivanu Jovetiću, inače, nekadašnjem predsjedniku komisije DPS-a za međunarodnu saradnju, evropske i evroatlantske integracije, i članovima Savjeta RTCG samo ugovor sa Centrom za građansko obrazovanje (CGO) bio interesantan i da ih ne zanimaju drugi ugovori sa pravnim licima. Podsjećamo, ugovor izmedju RTCG i CGO, koji je prvi problematizovao član Savjeta Milan Radović, poslužio je kao neosnovan povod za protivzakonitu smjenu tadašnje generalne direktorke RTCG Andrijane Kadije i direktora TVCG Vladana Mićunovića.

Ovo upućuje na zaključak da se članovi Savjeta RTCG vode partijskim interesima ili animozitetom prema pojedinim NVO, ali sigurno ne dosljednom primjenom opštih akata RTCG.

Media centar zahtijeva od Savjeta RTCG dosljednu primjenu Statuta RTCG i utvrđivanje odgovornosti za nepoštovanje opšteg akta RTCG. Savjet RTCG bi mogao, na primjer, da iskoristi mogućnost koju daje ugovor sa generalnim direktorom Šundićem i umanji mu mjesečnu zaradu od 3,000 eura.

Ukoliko Savjet RTCG ne sankcioniše nepoštovanje Statuta RTCG, biće ovo još jedna u nizu potvrda da je ovo tijelo isključivo zainteresovano da ispunjava naloge vladajuće partije i da su na udaru samo oni koji su van kontrole vlasti.
I ova situacija pokazuje da u Savjetu RTCG, na žalost, nema članova zainteresovanih za dosljednu primjenu propisa, spremnih da javno ukažu na loš rad novog generalnog direktora i predsjednika Savjeta RTCG.

Dragoljub Duško Vuković, predsjednik Skupštine Media centra
Goran Đurović, izvršni direktor Media centra

Objavio/la na 16:43. Objavljeno u Analize&Mišljenja. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-