Pažnja, plavo svijetlo nije zdravo

Zračenje pametnih telefona i tableta ima štetan učinak na ljude, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Toledo u Španiji.

Plavo svjietlo koje emituju pomenuti uređaji može pretvoriti molekule u očima u ubice ćelija, što može dovesti do makularne degeneracije, bolesti oka koja je vodeći uzrok sljepoće.

“Nije tajna da plavo svijetlo šteti našem vidu tako što oštećuje očnu retinu. Naši eksperimenti objašnjavaju kako se to događa i nadamo se da će to dovesti do terapija za usporavanje makularne degeneracije, poput nove vrste kapi za oči”, kazao dr Ajit Karunaratne, profesor na odjeljenju za hemiju i biohemiju Univerziteta u Toledu, prenosi Index.hr.

Plavo svijetlo izaziva određenu hemijsku reakciju za koju Karunaratne kaže da je “toksična” za fotoreceptorske ćelije oka. “Fotoreceptorske ćelije se ne regenerišu u očima. Kada su mrtve, zaista su mrtve”, objasnio je on.

Istraživanje koje je sproveo Institut za globalno zdravlje iz Barcelone pokazalo je da plavo svjietlo može biti povezano s određenim oblicima raka.

“Postoje dokazi koji ukazuju na povezanost izloženosti vještačkom svijetlu noću… s rakom dojke i prostate”, rekao je Manolis Kogevinas, istraživač na Institutu i koordinator istraživanja.

Istraživanje Instituta za globalno zdravlje pokazuje da visoka izloženost plavom svijetlu povećava rizik od raka dojke i raka prostate između 1,5 do 2 puta.

U slučaju pametnih telefona i tableta, rizik je najveći pri gledanju u ekran u mraku.

Proizvođači pametnih telefona i laptopa poput Apple, Microsoft i Google ugrađuju filtere za plavo svjetlo koje se može uključiti na uređaju.

Objavio/la na 07:00. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-