Koju hranu možete dijeliti s mačkom

Ako imate mačku ili namjeravate da je nabavite, bitno je da znate šta od hrane koju vi jedete smije i ona da ‘klopa’, a šta ne.

Meso

Mačke su jednostavno mesožderi. Moraju svakodnevno dobijati proteine iz mesa za jako srce, dobar vid i zdrav reproduktivni sistem. Kuvana govedina, piletina ili ćuretina je odličan izbor za vašu macu. Sirovo ili pokvareno meso može učiniti da se mačka razboli, stoga strogo izbjegavajte da joj ga dajete.

Integralne žitarice

Ovsena kaša sadrži puno proteina i lako ju je napraviti. Mnoge mačke vole i kukuruzni kačamak/palentu, čak i grubo mljeveni kukuruz, jer ima dobru teksturu za njih. Možete probati da im date i braon pirinač, ječam i pšenične bobice, ali možda ćete prvo morati da ih ispasirate. Mačke imaju tendenciju da vole manja zrna poput prosa i kuskusa. Samo se uvjerite da su dobro kuvana tako da maca može u potpunosti da ih savlada.

Riba

Ribe imaju puno omega-3 masnih kiselina, koje doprinose bistrom vidu vaše mačke, takođe i pomažu kod artritisa, oboljenja bubrega i srčanih poremećaja. Konzervirana ili kuvana riba je takođe u redu. Ali ne dijelite svoj suši sa macom- sirova riba nije dobra za nju, jer može izazvati mnoge digestivne probleme.

Jaja

Jaja su još jedan super izvor proteina za vašu macu. Ali, uvjerite se da su dobro kuvana. Kao i sirovo meso i riba, takođe i sirova jaja mogu naštetiti vašoj mački. Kada govorimo o trovanju sirovim jajima, najčešće se misli na salmonelozu. Iako salmoneloza nije tako česta pojava kod mačaka, ona se pojavljuje i stoga se ne smije potcjeeniti. Ova bakterija se može uništiti visokom temperaturom, tj. kuvanjem jaja.

Povrće

Ne vole sve mačke povrće, a još manje voće. Ali oni su bogati izvor vitamina, i sadrže potrebna vlakna i vodu, i tako pomažu u varenju hrane. Probajte da date mački svjež krastavac, bareni brokoli ili šargarepu. Izbjegavajte samo da joj dajete crni ili bijeli luk.

Sir

Sir je užitak za macu, sadrži proteine u visokoj mjeri, što je u redu za vašu macu, ali u manjim količinama. Ali protein u siru je manje “potpun” za macu od proteina u mesu, ribama i jajima. Takođe, ni kod mačaka se ne preporučuje pretjerivanje u mlječnim proizvodima.

Izbjegavajte da sa macom dijelite:

  •     Čokoladu
  •     Grožđe i suvo grožđe
  •     Crni i bijeli luk
  •     Makadamski oraščić
  •     Tijesto za hleb
  •     Alkohol
  •     Ksilitol, vještački zaslađivač koji se nalazi u nekim vrstama bombona i žvakaćim gumama bez šećera (Izvor:petface.net)
Objavio/la na 09:16. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-