Magične gljive najmanje rizična droga

Global Drug Survey (GDS) otkriva da su halucinogene (‘magične’) gljive najsigurnija tzv. rekreativna droga, jer su one odgovorne za najmanji postotak hitnih posjeta bolnicama. Nakon njih slijedi kanabis, pa LSD i kokain na, zajedničkom, trećem mjestu, prenosi Geek.hr.

Brojevi su u prosjeku izjednačeni po polovima, ali u većini slučajeva žene su izložene većem riziku.

“Kombinovana upotreba gljiva s alkoholom i upotreba u rizičnim ili nepoznatim okruženjima povećava rizik od štetnosti”, izjavio je osnivač GDS, psihijatar Adam Vinstok.

Prema Vinstoku, najčešći razlozi zbog kojih korisnici halucinogenih gljiva odlaze u bolnicu su slučajne povrede, panika, kratkotrajna zbunjenost, dezorijentacija i strah od gubitka uma.

“U stvari, najveći rizik uzimanja gljiva je izbor pogrešne vrste i trovanje”, dodao je Vinstok.

Na drugom kraju grafikona slijede metamfetamini, sintetički kanabis i alkohol. MDMA i amfetamin se nalaze u sredini tablice rizičnosti.

Istraživanje je obuhvatilo 115.523 osobe iz više od 50 zemalja. Gotovo 10 hiljada učesnika/ca je izjavilo da je u prošloj godini konzumiralo halucinogene gljive i samo je 0,2% njih završilo u bolnici nakon toga.

Istraživači žele da naglase da nijedna uporaba droga nije potpuno bezopasna i da postoji i mnogo drugih rizika povezanih s drogama koji vas ne moraju nužno odvesti u bolnicu.

Objavio/la na 08:38. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-