RTCG nastavlja da obmanjuje javnost

by | dec 26, 2018 | Analize&Mišljenja | 0 comments

Generalni direktor RTCG Božidar Šundić nastavlja da obmanjuje javnost svojim izjavama o navodnom napredovanju informativnog programa koji “ide uzlaznom linijom”. U okviru prezentacije istraživanja percepcije građana o radu RTCG, podaci su prezentovani na manipulativan način.

Na prezentaciji istraživanja (25. decembar 2018.) koje je za potrebe RTCG uradio IPSOS, saopšten je podatak da 22,5 odsto ispitanika najviše vjeruje nacionalnom javnom medijskom servisu. Ni predstavnik IPSOS-a, a ni generalni direktor, nisu u svom obraćanju zaposlenima i članovima Savjeta RTCG predstavili uporedne podatke iz prethodnih godina. Vjerujemo da su uporedni podaci uvršteni u sam izvještaj, ali su toliko poražavajući za generalnog direktora i Savjet RTCG da nisu javno saopšteni.

 

Prema istraživanjima koje su u prethodnim godinama radile agencije IPSOS i DeFacto, možemo zaključiti da građani zapravo imaju veoma negativan stav prema RTCG, jer se procenat onih koji najviše vjeruju RTCG u decembru 2018. godine nalazi na nižem nivou nego u 2012. godini, kada je na isto pitanje 26 odsto ispitanika izjavilo da najviše vjeruje RTCG.

U 2011. godini, 18 odsto ispitanika je najviše vjerovalo RTCG, u 2012. i 2013. godini 26 odsto ispitanika imalo je najviše povjerenje u RTCG, dok je 2016. godine 29,7 odsto ispitanika imalo najviše povjerenje u RTCG. U 2017. godini, najviše povjerenje je imalo 30 odsto ispitanika, dok je procenat čak povećan početkom 2018. godine.

Valja napomenuti da se svih prethodnih godina koristila ista metodologija u istraživanjima, pa su podaci u potpunosti uporedivi.

Ovi podaci jasno ukazuju na to da je generalni direktor Šundić obmanuo javnost, iznio lažne konstatacije i da zbog toga treba da bude smijenjen.

Media centar nema iluzije da će Savjet RTCG kojeg kontroliše DPS pokrenuti pitanje ogovornosti generalnog direktora zbog svjesnog obmanjivanja javnosti, ali želimo da sugerišemo kako bi to trebao da bude logičan i odgovoran potez.

Pozivamo Savjet RTCG da objavi na web sajtu integralne podatke i istraživanje u cjelosti. To je bila praksa od uvođenja obaveze sprovođenja godišnjih istraživanja percepcije građana o RTCG.

I ovako saopšteni šturi i manipulativni podaci potvrda su tvrdnji Media centra da građani nemaju povjerenje u RTCG, što i ne treba da čudi jer su ponovo na najodgovonija mjesta u informativnom programu dovedeni oni koji su ga i uništavali ispunjavajući naloge DPS-a godinama unazad.

Povjerenje u RTCG manje je nego prije šest godina.  Za samo nekoliko mjeseci nakon nezakonitih razrješenja Andrijane Kadije i Vladana Mićunovića, generalne direktorice RTCG i direktora TVCG, Savjet i menadžment RTCG su uspjeli da  unište sve što je mukotrpno stvarano u 2017. godini i dovedu RTCG na nivo povjerenja ispod onoga iz 2012 godine.

Aktuelnom generalnom direktoru Šundiću, koga je na tu dužnost izbrao nelegalno popunjeni Savjet RTCG, ne može pomoći nikakva digitalizacija, a ni novac iz budžeta, u pokušaju vraćanja povjerenja građana i građanki Crne Gore. Oni imaju pravo da dobiju odgovor od Savjeta RTCG zašto se generalnom direktoru Šundiću plaća više od 3000 eura mjesečno za katastrofalan rezultat.

Goran Đurović, izvršni direktor Media Centra

0 Comments

Submit a Comment