ZLATNA RIBICA

Pecali ribu, beskrupulozni pokvarenjak, siromah i nesvjestan vjernik. Iznenada, vjernik ulovi zlatnu ribicu.

„Pusti me, ispunit ću ti tri želje,“ veli mu ribica pa nastavi: „svakom od vas trojice po jednu. Ti imaš pravo birati prvi, zato jer si me ti i upecao. Možete tražiti jednu od ove tri stvari – vlast, pare i prosvjetljenje.“

Poslije kraćeg razmišljanja, vjernik pusti ribicu i saopšti želju:

„Ja želim prosvjetljenje.“

Siromah kao iz topa:

„Pare.“

Pokvarenjak će:

„Meni vlast. Jedino mi je to i ostalo, ali i da sam prvi birao, opet bih izabrao vlast.“

Istog trena, nakon što im je ribica ispunila želje, prosvjetljeni zavapi:

„Ribiceee, hoću i ja vlast. Neću prosvjetljene, hoću i ja vlast molim teee…“

Uzalud. Prilika je kao i oblak. Dođe, prođe i nestane. Bog zna gdje je sada ribica.

Ova priča me asocira na dvadeset i dva miliona Jugoslovena.  Svi do jednog smo imali  u rukama zlatnu ribicu i za razliku od one sa početka ove priče, mi smo imali mogućnost da biramo tri želje. Izabrali smo radničko samoupravljanje, pare i socijalističko „prosvjetljenje.“ I onda kada smo imali privid da su nam se sve želje ispunile, baciše nam udicu nacionalizma.

Nažalost, „vjerujući“ vjeruju u sva ovozemaljska čuda, pogotovu kada su upakovana u celofan nacionalizma i oni se prvi zakačiše na zabačenu udicu hulje.

Siromah po inerciji krenu za njima nadajući se da će se dokopati ogromnih para, a njima je para sve.

A hulje? E, oni su posebna priča. Za njih ne važe nikakvi zakoni i oni ne vjeruju u ništa drugo do u vlast. Posebno ne u „bajku“ da će im ribica dati vlast ako se sami ne izbore za nju. Znaju oni kakve sve privilegije donosi vlast.

Čuli su oni za grčkog mudraca Arhimeda i njegovo kazivanje o podizanju zemlje uz dobar oslonac i polugu. Pokvarenjaci umjesto poluge koriste novac, a za oslonac narod, i eto vlasti.

Poštovani čitaoče, da li si se ikada zapitao koliko si puta u životu prezreo istinskog vjernika, sa kućnog praga otjerao pravog siromaha i glasao za hulju!?

Ti si nam odgovorna zlatna ribice. Da, da, upravo si ti generator naših problema, ma koliko ti to čudno zvučalo. Decenijama kada na pecanje izađu pokvarenjaci, „siromasi i vjerujući“ ti se uvijek upecaš na udicu vjernika. Onda se pozoveš na zakon koji sama donosiš i daš vjerniku da prvi bira i krug se zatvori.

Ne znaš ti da mi decenijama živimo u državicama gdje nam za doručak serviraju nacionalizam, za ručak fašizam, a prije nego nas otjeraju na spavanje, preko sredstava informisanja ubijaju nam građansku svijest.

Molim te, zaobiđi nas ovoga puta ili nam ponudi građansku neposlušnost umjesto prosvjetljenja zlatna ribiceee!!!

Objavio/la na 22:50. Objavljeno u Blog. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-