Evropljani se dogovorili o uvođenju budžeta euro zone

Dvadeset sedam šefova država ili vlada zemalja EU dogovorili su se o reformi eurozone, uključujući uvođenje njenog budžeta, rekli su danas njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron.

„Treba da postoji budžet euro zone“, u okviru reforme zone odobrene danas, rekla je Merkel na konferenciji za novinare posle samita EU u Briselu, prenosi Beta.

Makron je na odvojenoj konferenciji za novinare rekao da je na samitu stvaranje budžeta za eurozonu označeno kao jasan cilj, za čije ostvarenje su zaduženi ministri zemalja EU.

„Prije godinu dana mnogi su smatrali da je to nemoguće. Poslednjih nedjelja uspjeli smo da uvjerimo naše najneodlučnije partnere“, rekao je Makron.

Cilj je da se vođe EU dogovore u junu 2019. o osnovnim karakteristikama budžeta zone eura koji će biti uključen u budžet EU.

Među drugim tačkama reforme koju su danas odobrila evropska dvadesetsedmorica, je jačanje uloge Evropskog stabilizacionog mehanizma (EMS), koji podstiče eurozonu.

Objavio/la na 18:11. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-