WWF pisala EK zbog devastacije Tare

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF uputila je Evropskoj komisiji pismo zabrinutosti o stanju rijeke Tare u dijelu sliva koji je devastiran uslijed izgradnje autoputa Bar – Boljare.

WWF u pismu navodi zabrinutost zbog trenutnog stanja rijeke, naročito u kontekstu odsustva poštovanja zaštite rijeke na nacionalnom i međunarodnom nivou, te zbog privremenog izmještanja korita, kao najgoreg oblika regulacije rijeke, te odlaganja velikih količina otpada koji nastaje u toku izgradnje autoputa na obali rijeke Tare, prenose online mediji.

U pismu se posebno ističe zabrinjavajuća činjenica da je većina dokumentacije u vezi izgradnje autputa, a koja je neophodna za adekvatnu javnu kontrolu, proglašena – tajnom.

Iz regionalnog ogranka WWF-a, WWF Adrije, traže od Evropske komisije da pozove Vladu Crne Gore da hitno zaustavi dalju izgradnju dionice autoputa koja je dovela do devastacije rijeke Tare, te da hitno otkloni i smanji sve postojeće negativne uticaje izgradnje autoputa na životnu sredinu i sanira devastirano korito rijeke. U svijetlu otvaranja poglavlja 27, WWF je pozvao Evropsku komisiju da osigura javnosti pristup svim infromacijama u vezi stanja životne sredine u skladu sa međunarodnim i EU standardima i sprovođenje adekvatne i transparentne procjene svih postojećih i potencijalnih budućih negativnih uticaja izgradnje autoputa Bar – Boljare na životnu sredinu.

Rijeka Tara je posebno važna za Crnu Goru, ali i za cijelu Evropu. Osim što je na UNESCO-voj listi rezervata biosfere, kao dio Nacionalnog parka Durmitor je proglašena i za UNESCO-vo svjetsko nasljeđe, a i dio je Emerald mreže, kao rijeka koja je zaštićena Deklaracijom koju je Skupština Crne Gore usvojila 2004. godine.

Objavio/la na 11:50. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-