Naučnici na tragu rješenja misterije tamne materije?

Naučnici sa Univerziteta u Oksfordu su, možda, riješili najveću zagonetku u modernoj fizici, javlja portal Phys.org, prenosi Index.hr.

U svom najnovijem istraživanju su predstavili teoriju koja tamnu materiju i tamnu energiju ujedinjuje u jedan fenomen, fluid koji ima negativnu masu.

”Smatramo da se tamna materija i tamna energija mogu promatrati kao jedan fenomen, fluid koji posjeduje vrstu negativne gravitacije koja odbija sav okolni materijal od sebe. Mada nam se za sada sve to čini pomalo čudnim, fluid bi pretpostavio da je naš svemir simetričan u svojim pozitivnim i negativnim karakteristikama”, rekao je autor istraživanja, astrofizičar Džimi Farnes.

Trenutno opštepoznati model svemira, nazvan LambdaCDM, ne govori ništa o tome kako fizički izgledaju tamna materija i tamna energija. Znamo da postoje samo zato što svojom gravitacijom utiču na vidljivu meteriju u svemiru.

Novi model uvodi faktor ”tenzor stvaranja” koji omogućava da se negativna masa obnavlja tokom vremena tj. kontinuirano stvara. Prema tom modelu, fluid ne gubi svoju gustoću prilikom širenja svemira, mada neprestano ispušta negativnu masu.

Istraživanje takođe nudi prva ispravna predviđanja ponašanja haloa tamne materije. Halo tamne materije je hipotetička komponenta galaksije koja omotava galaktički disk i prostire se iza ivice vidljive galaksije. Većina galaksija rotira tolikim brzinama da bi se pritom trebale raspršiti, a to se ne događa, smatraju naučnici, jer ih nevidljiv halo mase drži na okupu.

Objavio/la na 17:35. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-