Jevreji se ne osjećaju bezbijedno u Njemačkoj i Francuskoj

Nova studija EU o antisemitizmu u Evropi pokazuje da se Jevreji najmanje bezbijedno osjećaju u Francuskoj i Njemačkoj. Zbog toga sve više njih razmišlja o napuštanju Evrope.

Čak 93 odsto Jevreja navelo je da je u proteklih pet godina bilo suočeno sa mržnjom u Francuskoj, a 89 odsto u Njemačkoj, prenosi Tanjug.

Njih 85 odsto je navelo da u EU antisemitizam predstavlja veliki problem po društvo.

Najmanje su zabrinuti u Danskoj (56 odsto).

Studija takođe pokazuje da su Jevreji u Njemačkoj bili suočeni sa najvećim brojem antisemitskih napada.

Tako je 41 odsto Jevreja navelo da je protekle godine imalo iskustvo sa antisemitizmom, što je daleko iznad prosJeka EU koji je na 28 odsto.

Zbog svega toga, 75 odsto Jevreja u Njemačkoj navodi da sve češće izbjegava nošenje jevrejskih simbola u javnosti, a 46 odsto Jevreja u Njemačkoj je ukazalo da ne odlaze u pojedine dijelove gradova u kojima žive.

Izaslanik njemačke vlade za borbu protiv antimisetizma Feliks Klajn, šokiran je rezultatima istraživanja.

“To što Jevreji iz straha od napada izbjegavaju određene djelove zemlje smatram alarmantnim signalom”, rekao je Klajn, najavivši borbu protiv takvog stanja.

Zbog aktuelne situacije u Evropi, sve je veći broj Jevreja koji razmišlja da napusti EU, a u Njemačkoj i Francuskoj njih čak 44 odsto.

“Antisemitizam je u prošlosti previše smatran problemom samo Jevreja. Nedostaje svijest o tome da antisemitizam predstavlja prijetnju svima nama, našoj zajedničkoj njemačkoj kulturi”, kazao je Klajn za njemački Bild.

Objavio/la na 11:53. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-