Danas je Dan ljudskih prava

U svijetu se danas obilježava Dan ljudskih prava. Na današnji dan, prije 70 godina, UN su usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

“EU nastavlja i dalje da snažno podržava civilno društvo i nastavićemo s naporima da djelujemo i suprotstavljamo se uznemiravanju i zastrašivanju civilnog društva, uključujući organizacije žena i mladih. Podrška aktivistima u oblasti ljudskih prava, uključujući ljudska prava žena, jeste u samom središtu spoljne politike EU i oblasti ljudska prava i jedan od njenih glavnih prioriteta. EU je vodeći svjetski donator lokalnim organizacijama civilnog društva, sa iznosom od više od dve milijarde eura svake godine, a što čini dve trećine ukupne globalne podrške”, navodi se, pored ostalog, u izjavi visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini.

Prema podacima UN, ljudska prava SE “još uvijek redovno krše”. 2017. su se događali “napadi u enormnim razmjerama na vrijednosti na kojima počivaju ljudska prava, dakle na dostojanstvo i ravnopravnost svih ljudi”, napisao je u aktuelnom izvještaju Amnesti internešenEla nekadašnji generalni sekretar te organizacije, Salil Šeti. Nevladina organizacija Hjuman rajts voč (HRW) pak primjećuje da su mnoge demokratije, među kojima i SAD, “zbog sukoba na unutrašnjepolitičkom planu” manje u stanju da se zalažu za ljudska prava u svijetu, prenosi DW.

Objavio/la na 10:04. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-