Spasilački brod Akvarijus prekinuo operacije na Mediteranu

Organizacija Ljekari bez granica je primorana da obustavi operacije broda Akvarijus, koji je spasavao migrante u Sredozemnom moru.

Humanitarna organizacija je objavila da je donijela ovu odluku “zbog stalnih napada iz evropskih država na akcije potrage i spasavanja”.

Akvarijus je mjesecima usidren u luci u Marseju nakon što mu je poništena registracija, prenio je BBC.

Brod je učestvovao u spasavanju migranata koji prelaze Sredozemno more prema Evropi iz Libije i ostalih zemalja, ali se suočio sa snažnim protivljenjem, naročito iz Italije, prenosi RSE.

Ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini optužio je humanitarne organizacije za saradnju sa krijumčarima ljudi iz Libije i rekao da one vrše “uslugu taksiranja” do italijanskih luka.

Akvarijus je bio poslednji brod u humanitarnoj misiji u Sredozemnom moru.

Ljekari bez granica navode da države EU, na čelu sa Italijom, nisu osigurale dovoljno sopstvenih kapaciteta za spasavanje i da su aktivno sabotirale operacije drugih, koji su pokušavali da spasavaju živote u Mediteranu.

Organizacija navodi da će zbog ovakvog stava evropskih zemalja “biti više smrtnih slučajeva na moru i više smrtnih stradanja za koja niko neće saznati”.

Objavio/la na 12:47. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-