Pacoli: Sjever Kosova da bude ekonomska zona

Ministar inostranih poslova Kosova Bedžet Pacoli je izjavio da “lično ne vidi šanse za političko rješenje” kosovskog pitanja i da vjeruje u “ekonomsko rešenje za koje obe strane imaju interesa”.

“Šta bi to bilo? To govorim još od 2007, da sjever Kosova treba da bude velika privredna zona gdje će dio teritorije pripadati Srbiji, a dio Kosovu, a da tom privrednom zonom upravlja neko treći. Tu vidim rješenje. Ali možda je za takve ideje još prerano”, rekao je on u intervjuu za Dojče vele.

Pacoli smatra da Priština ne treba da povuče odluku o uvođenju carina za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine uprkos tome što ih osudjuju SAD, Njemačka i druge zapadne zemlje.

“Moramo da im pokažemo da i Kosovo ima svoj ponos. Deset godina smo država. Ne možemo da dozvolimo da se dalje gazi ono što smo do sada postigli”, rekao je Pacoli, prenosi RSE.

On kaže da je Kosovo spremno da povuče carine samo ako se sprovedu “svi potpisani sporazumi” i ako između Kosova i Srbije postoji “stoprocentni reciprocitet”.

Komentarišući nedavnu posjetu evropskog komesara Johanesa Hana koji je rekao da vizna liberalizacija za Kosovo mora da čeka barem do 2020. godine, Pacoli je konstatovao da se “Evropa ne ponaša korektno”.

“Uradili smo domaće zadatke, ispunili svih 95 uslova. Građani Kosova su izgubili povjerenje u Evropu. Ne znam sa čime je gospodin Han došao na Kosovo kako bi nekog ubjeđivao da povuče carine. Trebalo je prvo da priča sa Beogradom i kaže im da na Kosovu funkcioniše nezavisna država“, poručio je ministar inostranih poslova Kosova.

Objavio/la na 14:44. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-