Britanija dala garancije, Asanž napušta ambasadu Ekvadora?

Velika Britanija je dala garancije da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž neće biti izručen SAD ako napusti ambasadu Ekvadora u Londonu, izjavio je predsjednik Ekvadora Lenin Moreno.

“Put je otvoren da Asanž donese odluku da napusti ambasadu”, rekao je Lenin Moreno u radio intervjuu, prenosi RTS.

Istakao je da je njegova vlada dobila pisane garancije od britanskih kolega da Asanž neće biti izručen zemlji u kojoj bi mu prijetila smrtna kazna.

Ukazao je da je to dugo bila zabrinutost za Asanža i njegov tim, jer se mogao suočiti sa smrtnom kaznom ako bi bio izručen SAD.

“On se suočava sa optužbama za špijunažu, zavjeru, krađu vladine imovine i kompjuterske prevare u SAD, a administracija Donalda Trampa izjavila je da je hapšenje osnivača Vikiliksa prioritet”, dodao je Moreno.

Moreno nije rekao da će njegova zemlja na Asanža vršiti pritisak da napusti ambasadu, ali je naglasio da pravni tim osnivača Vikiliksa razmatra sljedeće korake.

Asanž u ekvadorskoj ambasadi boravi od 2012. godine.

Tvrdi da je američko ministarstvo pravde donijelo tajnu optužnicu protiv njega zbog otkrivanja povjerljivih vladinih informacija na sajtu Vikiliksa.

Objavio/la na 19:23. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-