Apel (u lično ime)

  • Da političke partije prestanu da se bave i podgrijavaju identitetske i istorijske podjele i da se fokusiraju na realne probleme građana: ekonomiju, stvaranje pravne države, zaštitu preostalih prirodnih i društvenih resursa, problemu migracije i sve veće emigracije – posebno svršenih studenata i dokazanih stručnjaka u svojim oblastima.
  • Da policija, tužilaštvo i sudstvo doista postanu slobodni, oslobode se partijskog uticaja, te da najzad i odmah krenu sa istragama i procesuiranjima slučajeva korupcija na visokom nivou, nerasvijetljenih ubistava, ratnih zločina. Tražim da se pod hitno i najzad krene sa rješavanjem slučaja TELEKOM, rasvetljavanja ubistva Duška Jovanovića, ranjavanje Olivere Lakić, deportacije BiH izbjeglica kao najvećeg ratnog zločina u novijoj istoriji Crne Gore.
  • Tražim Ustavom zagarantovano pravo na slobodu informisanja, te da Javni servis kog ja plaćam bude oslobođen političkog uticaja i bude istinski servis građana a ne partija. Istovremeno tražim od AEM-a da iznađe način da se sa programa komercijalnih televizija uklone programski sadržaji koji pogubno utiču na svijest i kulturu građana, tipa realiti-šoua i slično.
  • Apelujem na međunarodne faktore, posebno EU, da istrajava na preporukama i obavezama koje je dala nosiocima vlasti u Crnoj Gori, te da one ne ostaju prazno, birokratsko slovo na papiru, zbog čega građani sve više gube povjerenje u samu EU i njene institucije. Slobodan sam ih podsjetiti da ni do dan danas nije riješeno pitanje procesuiranja ratnih zločina, ubistva Duška Jovanovića, pravno-političko sankcionisanje učesnika afere „Snimak“, ranjavanje Olivere Lakić, smjene u Savjetu RTCG po političkoj direktivi – što su bili zadaci i obaveze na koje je EU svojevremeno insistirala.
  • Apelujem na akedemsku zajednicu i studente da se trgnu iz letargije i aktivno uključe u stvaranju boljeg, pravednijeg i prosperitetnijeg društva, a ne da ja, sa par razreda škole pišem ovakve apele umjesto da to rade oni.
  • Svjedok sam da, od samo formalnog uvođenja višestranačja u Crnoj Gori nijedni izbori i oba referenduma nisu bili slobodni, fer, i u demokratskoj atmosferi, te tražim da se najzad stvore pravni, politički i ostali uslovi za prve fer i poštene izbore. Ako do toga ne dođe, učestvovanje na „izborima“ koji bi bili kao svi dosadašnji su davanje legitimiteta običnoj farsi. Crnogorski politički sistem je višestranački samo u teoriji, praksa pokazaju da nije. Jer da jeste, i matematika i logika kažu da bi za trideset godina od kada je kao uveden moralo bar jednom doći do promjene vlasti.
  • Tražim da se zbog lažnog svjedočenja u slučaju „Ramada“ razriješi ili smjeni predsjednik Skupštine Ivan Brajović jer ga navedeno čini nedostojnim za obavljanje funkcije predsjednika Skupštine i urušava njen ionako krnji legitimitet i ugled. Takođe apelujem da se iz diplomatije povuču kadrovi koji su nedostojni funkcija predstavljanja zemlje u inostranstvu a za koje se osnovano sumnja da su učestvovali u korupcionaškim aferama ili plagirali naučne radove, jer se takvim postavljenjima ruši kredibilitet same države.
  • Zahtjevam da država i državni organi nađu načina da se osuđeni šef kriminalne grupe Svetozar Marović isporuči Crnoj Gori – jer ona to može. Ovako, kako ja tako većina građana misli da je u pitanju skrivena državna abolicija svog, koliko do juče najvećeg državnog i partijskog funkcionera. Njegovim ne privođenjem pravdi država šalje pogubnu poruku građanima da je kriminalno udruživanje i pljačka na visokom nivou isplativa i nekažnjiva.
  • Tražim da se obustave projekti izgradnje minihidrocentrala jer kao i većina građana mislim da one devastiraju rijeke, prirodu i prostor, finansirajući se na teret građana a u interesu privilegovanih pojedinaca.
  • Apelujem da se obezbjedi pravna, finansijska i svaka druga vrsta pomoći zviždačima, a da takozvani ASK doista postane ono što mu je svrha i što mu samo ime kaže – Agencija za sprečavanje korupcije. Postojeći sastav i djelovanje ASK-a je takvo da ga građani doživljavaju kao instituciju koja štiti a ne sprečava korupciju.

 

Podgorica, 03.12.2018. godine

Omer Šarkić

Objavio/la na 10:43. Objavljeno u Blog. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-