Kako strah može da ubije

Volter Kenon, fiziolog i istraživač sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard, je 1942. godine objavio akademski rad pod naslovom koji podsjeća na naslov nekog horor filma – “Vudu smrt”, podsjeća Nacionalna geografija, izdanje na srpskom jeziku.

Međutim, Kenon je bio u potpunosti ozbiljan. U radu je tvrdio da istorijski podaci o natrpirodnim smrtnim slučajevima, uključujući i one navodno izazvane vudu kletvama, uopšte nijesu bili natprirodni. Umesto toga, Kenon kaže da je moguće da su žrtve preminule zbog sopstvenog straha.

Kenon je bio naučnik koji je skovao frazu “bori se ili bježi”, koncept koji se još uvijek koristi kao skraćenica za raznolikost bioloških promjena, kroz koja naša tijela prolaze kada su suočena sa stresnom situacijom. Dakle, jasno je imao uvid u to kako reagujemo na strah.

“Strah, kao što je poznato, jedan je od duboko usađenih i dominantnih emocija”, napiso je Kenon. “Često se samo sa poteškoćama može iskoreniti. Povezan je sa dubokim fiziološkim poremećajima rasprostranjenih u organizmu. Postoje dokazi da neki od ovih poremećaja, ako traju, mogu štetno da djeluju”.

U to vrijeme, Kenon je znao da strah može da izazove poplavu hormona koje mogu da tijelo, a posebno srce, dovesti u neravnotežu, kao i da strah može dovesti osobu do toga da izbjegava hranu i vodu, a kasnije je odvede u preranu smrt. Zahvaljujući njegovoj reputaciji, doktorova teorija nije bila smiješna.

Bilo je potrebno nekoliko decenija daljih istraživanja kardiovaskularnog sistema kako bismo shvatili kako strah i stres preplavljuju cijelo tijelo. A tek devedesetih godina prošlog vijeka su ljekari otkrili bolest srca koja ubija i savršeno zdrave ljude. Stresom indukovana kardiomiopatija, ili sindrom slomljenog srca.

Objavio/la na 07:54. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-