Kompjuter koji imitira ljudski mozak

Poslije 12 godina izrade i uloženih 15 miliona funti, veliki kompjuter dizajniran da imitira ljudski mozak konačno je spreman da bude uključen, prenosi Indipendent.

Napravljen u Mančesteru, kompjuter SpiNNaker (Spiking Neural Network Architecture) sastoji se od milion procesora koji mogu da izvedu 200 biliona akcija u sekundi, što znači da može da modeluje više bioloških neurona u stvarnom vremenu od bilo koje druge mašine koja je do sada napravljena, prenosi Nacionalna geografija na srpskom jeziku.

Za razliku od tradicionalnih računara, SpiNNaker ne komunicira slanjem velikih količina informacija iz tačke A u tačku B preko standardne mreže. Umjesto toga, oponaša paralelnu komunikacijsku strukturu mozga tako što istovremeno šalje male količine informacija na različite destinacije.

“Napravili smo, u suštini, mašinu koja više radi kao mozak, a ne tradicionalni kompjuter, što je izuzetno uzbudljivo. Krajnji cilj projekta je oduvijek bio milion jezgara u jednom računaru za primjenu aplikacija za oponašanje mozga u realnom vremenu. Sada smo to postigli, što je fantastično“, rekao je Stiv Farber, profesor računarskog inženjerstva na Univerzitetu u Mančesteru.

SpiNNaker je prvi korak ka stvaranju modela milijardi bioloških neurona u realnom vremenu, ali će i ovako pružiti uvid bez presedana u to kako funkcioniše ljudski mozak.

To je, kako se navodi, moguće simulacijom različitih djelova mozga, kao što je bazalna ganglija, oblast koju pogađa Parkinsonova bolest.

Prema riječima Farbera, SpiNNaker može da pomogne naučnicima da otkriju neke tajne toga kako funkcioniše ljudski mozak tako što će pokrenuti izuzetno veliki broj simulacija.

Objavio/la na 07:53. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-