Vikend u Tandala house

Kako poceti?

Nekada covjek ima toliko emocija da ne zna odakle da pocne i zato u pomoc zovem pravila pisanja koja kazu: svaka prica treba da ima uvod, razradu i zakljucak,

Moj uvod je: Must see – Mora se vidjeti

Razrada: Must live – Mora se dozivjeti

Zakljucak: Must return – Mora se vratiti

Probacu rijecima opisati ljepotu mjesta, mada mislim da ce fotografije vise reci.

Tandala se nalazi na putu kaTanzaniji, oko 100 km od Najrobija, posle grada Bisil.

Bisil je grad po africkim standardima, ali je daleko od grada po nasim. Najvise lici na dio Konika (naselje u Podgorici) gdje su barake sa nasim nomadima. Ne znam da li ima uopste ambulantu, vjerovatno doktor, kao u Malu Crnu Goru, dolazi par puta godisnje a skola je sigurno samo osnovna. Inace, zbog vase orijentacije, Bisil se nalazi na zemlji Masajia, na putu ka nacionalnom parku Amboseli, odakle se lijepo moze vidjeti Kilimandzaro.

 

Tanadale je sagradjena da bude dom jednoj porodici. Medjutim, kako su djeca rasla i krenula u skolu, porodica nije vise mogla ostati u ovom veoma izolovanom mjestu i odlucili su da kucu izdaju.

Ipak ova kuca i dalje predstavlja dom za sve posjetioce. Vidi se da je radjena sa mnogo ljubavi i paznje prema prirodi. Namjestaj od kedrovine ali samo one koja je vec sama pala i koju su dovlacili iz Samburu, voda se reciklira i koristi za navodnjavanje i za kupatilo. Imaju svoj bunar. Drva za ogrijev su iskljucivo sa posjeda i to samo ona koja su dobrovoljno pala na zemlju ili pak ona koja treba da se uklone kako bi biljke lakse disale. Postoji agregat koji se pali u 06.00 navece (mrak ovdje pada oko 6. 30 ) i gasi se u 23:00.

Kuca je posebna, prijatna, unikatna, specificna, njezna, divlja, prefinjena, skromna, elegantna…

Dobila je ime po zivotinji Kudu (na engleskom jeziku) – tj. vrsti antilope, i nazivTandala je naziv na Kiswahili jeziku.

Vlasnik kuce nam je ukratko ispricao zivot kuce. S obzirom na to da se nalazi Bogu iza nogu, tj. bas u “bush”, njeni vlasnici su sagradili i neku vrstu bunkera, sigurne sobe u kuci sa  malim otvorom kao puskarnica. Ova britanska porodica odavno zivi ovdje i naucili su da je Afrika i dalje trustno podrucje.

Interesantana je prica i o bradavicastim svinjama.

Porodica je davno nasla jedno mladunce bradavicaste svinje. Pripitomili su je tako sto su poceli da je hrane. Kada je doslo vrijeme, pustili su je na slobodu, ali se ona stalno vracala. Porodica je bila u strahu da se svinja nije snasla u divljini i nastavili su da je hrane. Jednog dana se svinja pojavila sa mladuncima i tako se porodica prosirila. Nastavili su da dolaze i da ih poridica hrani.

Na imanju, vecinom tik ispred kuce se mogu vidjeti buffalo (bizon), lessu kudu (vrsta antilope), impala, eland (vsta antilope), waterbuck, bushbuck, duiker, dik-dik, warthog–bradavicasta svinja, hijena, žirafa i leopard. Noću se cuje glas hijena.

Moje drustvo za vikend je bilo posebno. Osobe posebnih iskustava. Ukupno nas je bilo sedam, iz sedam zemalja: Italija, Grcka, Indija, Svedska, Njemacka, Rusija i Crna Gora. Svaka osoba sa svojom pricom i posebnim darom.

Vikend je zamisljen kao neka vrsta ”retreat” gdje je svako darivao neku vjestinu – od masiranja stopala, preko vjezbe koja se zove sjenka, joge, reiki, pa do neke posebne svedske tehnike licnog lijecenja i napretka koja se sastojala iz 11 sekvenci. Znam da zvuci zbrkano. I meni je bilo.

Eto, da se pohvalim, ja sam se, uz pomoc Masaji vodica, uspela na obliznje brdo, poznato kao mjesto koje ima najvise pcela.

Zakljucak: odmorila dusu i mozak. Hvala ti i ovaj puta Mama Afrika!

Objavio/la na 06:49. Objavljeno u Blog. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-