Nejasan način uključivanja NVO u rad skupštinskog odbora za dalje unapređenje izbornog i drugog zakonodavstva

Media centar predao je Odboru za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva prijavu za učešće u radu ovog skupštinskog tijela. U sklopu prijave podnijeti su i dosadašnji predlozi izmjena medijskih zakona (Zakona o RTCG i Zakona o medijima) kao i analize iz oblasti medija koje je do sada uradio Media centar. Media centar je iskazao zainteresovanost da pruži podršku izmjeni medijskih zakona kojima treba da se unaprijedi ambijent za sprovođenje narednih parlamentarnih izbora.

Fer uslovi za sprovođenje izbora ne postoje kada su zarobljene ključne medijske institucije, a to su nacionali javni medijski servis, RTCG, i Agencije za elektronske medije. Media centar smatra da nema fer uslova za održavanje izbora ukoliko RTCG skriva informacije od građana i građanki, ukoliko neobjektivno i propagandistički izvještava u interesu vladajuće partije, kao što je sada slučaj. Samo profesionalan RTCG, jednako udaljen od svih političkih partija i drugih centara uticaja, može ispuniti zakonom propisan zadatak u korist svih građana koji ga i finansiraju. Nema fer uslova za održavanje izbora ukoliko se ne sankcionišu elektronski mediji koji ne poštuju profesionalne principe i standarde i koji godinama služe kao batina za sve one koji se usude da krtikuju vlast. Agencija za elektronske medije treba, konačno, izmjenama i sprovođenjem zakona da bude oslobođenja uticaja vladajuće partije. Samo profesionalna Agencija za elektronske medije može osigurati poštovanje profesionalnih standarda i spriječiti satanizaciju i degradaciju, po pravilu, opozicionih političara. Ne može se govoriti o jednakim predizbornim uslovima za vlast i opoziciju ukoliko se dozvoljava pojedinim elektronskim medijima da u kontinuitetu neprofesionalno izvještavaju o radu političkih partija bez bilo kakvih sankcija.

Media centar ukazuje na činjenicu da skupštinski Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva nije uspostavio bilo kakve jasne kriterijume na osnovu kojih će izabrati 3 predstavnika NVO za učešće u radu ovog tijela.

Nejasno je zašto skupštinski Odbor nije omogućio svim zainteresovanim NVO koje imaju ekspertizu u pojedinim oblastima rada ovog tijela, da učestvuju i predstave svoje stavove na sjednicama kada se razmaraju specifične tematske oblasti. Ovo tim prije jer predstavnici NVO nemaju pravo glasa u ovom Odboru. U Crnoj Gori ne postoje NVO koje imaju objedinjenu ekspertizu u oblasti usko-specijalizovanih izbornih propisa, medijskog i drugod zakonodavstva relevantnog za rad Odbora. Poslanici koji učestvuju u radu Odbora će biti u prilici da biraju predstvnike NVO na osnovu partisjkih interesa pa je izvjesno da će u radu Odbora izostati ekspertiza u pojedinim oblastima rada ovog tijela.
Skupština Crne Gore godinama odbija da uredi način učešća NVO u radu tijela ovog državnog organa, pa će, moguće, i ovaj proces biti praćen različitim reagovanjima i interpretacijama. Izbor predstavnika NVO u Odbor biće znak koliko se vlast i opozicija zaista ozbiljno bave vraćanjem povjerenja u izborni sistem.

Goran Đurović, direktor Media centra

Objavio/la na 19:16. Objavljeno u Analize&Mišljenja. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-