Povezivanje podmorskim kablom s Italijom početkom naredne godine

Crna Gora će sa Italijom preko podmorskog energetskog kabla biti povezana već početkom naredne godine, a kabl će u komercijalnoj upotrebi biti sredinom godine, saopštio je izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Dragan Kujović.

Puštanje u pogon podmorskog kabla, radi funkcionalnih ispitivanja, očekuje se početkom naredne godine Puštanje u pogon podmorskog kabla, radi funkcionalnih ispitivanja, očekuje se početkom naredne godine.

“Realizacija najznačanijeg energetskog projekta, koji je kompleksan sa više aspekata, teče zadovoljavajućom dinamikom. U probni rad je već puštena TS 400/110/35 kV Lastva, a završeno je povezivanje ovog energetskog objekta na elektroenergetski sistem Crne Gore i to na 10 kV na naponskom nivou, kao i na konvertorsko postrojenje“, rekao je Kujović Vijestima.

Takođe, realizovan je najveći dio funkcionalnih ispitivanja 110 kV i 400 kV opreme. Radovi na 400 kV dalekovodu Lastva – Čevo, čijom realizacijom će se TS Lastva povezati na 400 kV dalekovod Podgorica – Trebinje, u završnoj su fazi i planirano je da se do kraja ove godine pusti u probni rad.

“Puštanje u pogon podmorskog kabla, radi funkcionalnih ispitivanja, očekuje se početkom naredne godine, a u komercijalnu upotrebu sredinom iste godine“, rekao je Kujović.

Ugovor o povezivanju Italije i Crne Gore energetskim kablom potpisan je sredinom novembra 2010. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko milijardu eura.

Vijesti pišu da je postavljanje podmorskog kabla počelo 2014. godine, a prvi planirani rok za završetak bio je početak ove godine, ali je produžen za godinu.

Objavio/la na 09:52. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-