Genetski modifikovan virus ubija ćelije raka

Britanski naučnici sa Univerziteta Oksford su razvili genetski modifikovan virus koji uništava ćelije karcinoma, piše Dejli mejl.

Ovaj virus može da ubije tumore, kao i zdrave ćelije, fibroblaste, koji su “prevareni” da štite rak od imuniteta.

Sve do sada, ubijanje “prevarenih” ćelija bilo je toksično za ostatak tijela.

Ovo je prvi put da su naučnici uspjeli da obuhvate oba tipa ćelija.

Svaki postojeći način liječenja koji ubija “prevarene” fibroblaste, može, takođe, da uništi i ćelije u koštanoj srži i koži.

“Čak i kada je ubijena većina ćelija karcinoma, fibroblasti mogu da zaštite preostale ćelije raka i pomognu im da se obnove i ojačaju”, rekla je doktor Keri Fišer, sa Odjeljenja za onkologiju na Univerzitetu Oksford, prenosi Srna.

Ona je dodala da do sada nije bilo načina da istovremeno budu ubijene ćelije raka i fibroblaste koji ih štite bez nanošenja štete ostatku organizma.

“Naša nova tehnika istovremenog tretiranja fibroblasta ubijajući ćelije raka sa virusom mogla bi da bude važan korak u pravcu smanjenja gušenja sistema imuniteta unutar karcinoma i trebalo bi da podstakne normalni proces imuniteta”, rekla je ona.

Virus, zvani enadenotusirev, već se koristi u kliničkim testiranjima za liječenje raka čija je prva faza u pankreasu, debelom crijevu, plućima, dojkama, jajnicima ili prostati.

Objavio/la na 12:59. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-