Priština: Zabranjena prodaja proizvoda bez oznake ‘Republika Kosovo’

Kosovske institucije su odlučile da zabrane prodaju svih proizvoda na čijim deklaracijama ne piše Republika Kosovo.

Kosovski ministar trgovine i industrije Endrit Šalja je primio naredbu da onemogući prodaju i uvoz roba na čijim deklaracijama piše “Kosovo i Metohija”, “Kosovo Unmik” ili “Rezolucija 1244”, jer ona dolazi iz centralne Srbije i BiH, piše prištinska Koha, prenosi Tanjug.

Nakon dojave građana i inspekcije koja je provjeravala sertifikate, Šalji je izdata naredba da sprovede zabranu prodaje ovih proizvoda na svim prodajnim mjestima, kao i njihov ulazak na Kosovo.

Nakon toga Šalja je proslijedio naredbu kosovskoj tržišnoj inspekciji sa zahtjevom da se roba sa pomenutim oznaka na deklaracija odmah ukloni iz prodavnica.

Ova naredba se odnosi i na robu sa svakom drugom etiketom, osim za proizvode na čijim deklaracijama piše “Republike Kosovo”.

Šalja je i od kosovske carine zatražio da spriječe ulazak svake robe koja u deklaraciji ima takve oznake.

Ove naredbe su došle nakon što je KTV objavila prilog da na tržištu kosovske teritorije mogu da se kupe proizvodi na čijim deklaracijama piše “Kosovo i Metohija”, a kao primjer su naveli nekoliko vrsta deterdženta za pranje veša.

Navedeno je i da neki potrošači kažu da prilikom kupovine proizvoda u prodavnicama vode računa samo o isteku roka, ali ne i o tome što piše na deklaraciji odakle ona potiče.

Direktor kosovske carine Bahri Beriša rekao je ranije da u postupku carinjena postoji, mada, kako je rekao, rijetko i roba sa deklaracijama na kojima piše “Kosovo i Metohija”, ili “Rezoluciju 1244”.

Prema njegovim riječima, ta roba potiče iz Srbije, BiH ili Grčke.

On, međutm, kaže da carina nije odgovorna za provjeru deklaracija, ako je roba zapakovana.

Vlada u Prištini odlučila je ranije da za 10 odsto poveća porez na robu iz Srbije i BiH. Srbija je upozorila da je to suprotno CEFTA sporazumu, ali i najavila da neće učestvovati na predstojećem sastanku te organizacije koji treba da bude održan u Prištini.

Objavio/la na 16:57. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-