SE: Spriječiti seksualnu eksploataciju djece u sportu

Generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland je uoči Evropskog dana zaštite djece od seksualne eksploatacije i zlostavljanja, 18. novembra, kazao da se napori za “prekidanje tišine koja okružuje seksualno zlostavljanje djece u sportu” moraju udvostručti, a još veći napori uložiti radi sprečavanja tog zločina, navodi se u saopštenju.

“Sportsko okruženje često podrazumijeva nejednake odnose moći, u atmosferi u kojoj dominira muškarac, gdje se ranjivost vidi kao slabost. To dovodi djecu u poseban rizik od seksualnog zlostavljanja”, kazao je Jagland i dodao da je zaštita djece od seksualnog zlostavljanja u sportu veliki izazov, u koji trebaju da se uključe roditelji, treneri, sportisti i upravni organi klubova, prenosi RSE.

On je podsjetio da je SE počelo projekat “Start to Talk” (Progovori) aprila ove godine, putem kojeg poznati sportisti, treneri, klubovi i sportske federacije skreću pažnju na problem seksualnog zlostavljanja djece u sportu, i da iznose svoje probleme.

“Djeci je teško da govore (o problemu seksualnog zlostavljanja) – oko jedne trećine djece žrtava nikada ne kaže ništa o tome”, navodi se u saopštenju.

Obilježavanje Evropskog dana zaštite djece od seksualne eksploatacije i seksualnog zlostavljanja počeo je Savjet ministara Savjeta Evrope 2015. godine, da bi se spriječili zločini, da bi počelo gonjenje počinilaca i zaštitile žrtve, i da bi javnost znala o seksualnom zlostavljanju djece.

Objavio/la na 19:07. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-