Sterdžen: Nacrt sporazuma o Bregzitu katastrofalan za Škotsku

Škotska premijerka Nikola Sterdžen ocijenila je nacrt sporazuma o Bregzita kao “katastrofalan” za Škotsku jer se njime favorizuje Sjeverna Irska.

Liderka Škotske nacionalne partije (SNP) želi da Škotska ostane dio jedinstvenog tržišta i carinske unije. Nacrt sporazuma o Bregzitu predviđa “sigurnosnu mrežu” kojom bi se izbjeglo uspostavljanje fizičke granice između Irske i britanske Sjeverne Irske.

To rješenje na dva nivoa ima formu carinskog aranžmana za čitavu Veliku Britaniju sa dodatnim prilagođavanjem propisa za Sjevernu Irsku, rekao je jedan izvor iz EU.

“To će biti katastrofalno za investicije i zapošljavanje u Škotskoj. To bi bio najgori mogući scenario”, navela je Sterdžen u snimku postavljenom na njenom Tviter nalogu, prenosi RSE.

Taj sporazum bi mogao biti odbijen u britanskom parlamentu, što bi, prema riječima škotske premijerke, ostavilo mogućnost za “bolja rješenja, pa i ostanak Velike Britanije u jedinstvenom tržištu.

“Ako su informacije u medijima tačne, ‘sigurnosna mreža’ bi za neželjenu posledicu mogla imati odvajanje Sjeverne Irske od ostatka Ujedinjenog kraljevstva i ozbiljno podriti našu uniju”, rekla je Sterdžen.

Škoti su na referendumu o Bregzitu 2016. velikom većinom glasali za ostanak u EU.

Referendum je održan dvije godine posle škotskog referenduma o nezavisnosti na kom se 55 odsto glasača izjasnilo za ostanak u Velikoj Britaniji.

Škotska premijerka smatra da pobjeda Bregzita na referendumu predstavlja bitnu promjenu okolnosti ali je za sada odbacila mogućnost novog referenduma o nezavisnosti, makar dok ne bude jasno kako će se Bregzit odvijati.

Objavio/la na 17:49. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-