Slovenija 2019. lansira dva satelita u svemir

Slovenačka vlada je objavila danas da je odobrila početna sredstva za lansiranje prva dva satelita projektovana u Sloveniji koji bi trebalo da budu poslati u svemir u prvoj polovini iduće godine raketom Vega, kompanije Arianspejs.

Riječ je o mikrosatelitu Nemo HD koji su razvili slovenački inženjeri, s tim da je 85 odsto sredstava dala EU, a 15 državni budžet.

Satelit mase 65 kilograma, koji će snimati Zemlju s visine od 600 kilometara, dopuna je evropskog sistema Kopernikus, vlastitim izvorom podataka za potrebe urbanizma, ekologije, poljoprivrede, šumarstva i transporta, prenosi Hina.

Vlada je za projekat osigurala 830.000 eura, a od priprema projekta pa do pokretanja ukupni troškovi iznosiće 2,3 miliona eura, u okviru programa Evropske svemirske agencije (ESA).

Slovenija je prije dvije godine postala pridružena članica ESA, a konkuriše i za stalno članstvo.

Osim mikrosatelita Nemo HD Slovenija će raketom Vega u svemir lansirati i nanosatelit Trisat mase 4,4 kilograma. On će snimati Zemlju na osnovu multispektralnog zahvatanja slika i kratkotalasnom infracrvenom spektru, a trebalo bi da bude u upotrebi najmanje dvije godine.

Objavio/la na 10:58. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-