Lagard: Centralne banke da razmisle o digitalnim valutama

Direktor Međunarodnog monetarog fonda (MMF) Kristin Lagard je izjavila da bi centralne banke širom svijeta trebalo da razmisle o izdavanju digitalnih valuta.

Lagardova je rekla da bi to pobošljalo bezbjednost transakcija u digitalnim valutama.

Negotovinska plaćanja su u porastu u posljednjih nekoliko godina, što predstavlja sve veći izazov za države i centralne banke, prenosi Srna.

Regulatorne službe zabrinute su zbog upotrebe digitalnih valuta i pozivaju na jačanje kontrole tih tokova.

“Vjerujem da treba da razmotrimo mogućnost izdavanja digitalnih valuta. Možda bi država mogla da preuzme ulogu onoga ko isporučuje novac digitalnoj ekonomiji”, rekla je Lagard u govoru na konferenciji u Singapuru.

Ona je dodala da su prednosti očigledne – plaćanje je momentalno, bezbjedno, jeftino i potencijalno poluautonomno.

“Centralne banke bi zadržale kontrolu nad plaćanjima”, rekla je Lagardova.

Ona je napomenula da centralne banke Kanade, Kine, Švedske i Urugvaja “ozbiljno razmatraju” prijedloge o digitalnim valutama.

Digitalna valuta koju bi izdala centralna banka bila bi odgovornost države, kao što je to štampani novac, a ne neke privatne firme.

To bi pomoglo potrošačima, jer bi transakcije bile bezbjednije i jednostavnije, a samim tim i jeftinije, prenio je BBC.

Lagardova je rekla da tema digitalnih valuta “nije univerzalna”, ali da je treba razmotriti “ozbiljno, pažljivo i kreativno”.

Objavio/la na 13:00. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-