U Grčkoj pronađen drevni grad Tenea

Grčko Ministarstvo kulture je saopštilo da su arheolozi locirali prve opipljive ostatke izgubljenog antičkog grada, čiji su prvi stanovnici bili zarobljenici iz trojanskog rata nakon što je Grčka poharala Troju.

U saopštenju se navodi da su tokom iskopavanja od septembra do početka oktobra u južnom grčkom regionu Peloponezu pronađeni dokazi postojanja antičkog grada Tenee, za koji se do sada znalo samo iz antičkih tekstova, prenosi Srna.

Glavni arheolog Elena Korka, koja radi na lokaciji od 2013. godine, rekla je agenciji AP da je tim otkrio zidove, kućišta za vrata, podove objekata, vjerovatno kuća, i grnčariju koja datira iz četvrtog vijeka prije nove ere pa do doba Rima.

Iskopavanja su nastavljena na bogatim grobljima oko drevne Tenee.

Drevna Tenea je osnovana neposredno nakon trojanskog rata, a nalazila se oko 15 kilometara jugoistočno od Korinta i oko 20 kilometara sjeveroistočno od Mikene.

Objavio/la na 18:47. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-