WWF zabrinuta zbog devastacije Tare

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) je zabrinuta zbog devastacije Tare na dijelu gdje se gradi autoput.

“Kako Tara predstavlja jedno od najznačajnijih prirodnih nasleđa Crne Gore, Vlada ne smije dozvoliti dalje uništavanje ovog jedinstvenog bogatstva različitim neodrživim infrastrukturnim projektima, a naročito ne hidroenergetskim, što se dešavalo u prethodnom periodu”, kazala je Milija Čabarkapa iz WWF Adrije.

Čabarkapa je pozvala vlast na transparentan rad i kvalitetan dijalog sa civilnim sektorom i strukom kako bi se postojeće stanje saniralo i spriječila dalja devastacija rijeke.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) nedavno je objavila snimke i fotografije Tare, na kojima je ta rijeka neprepoznatljiva – tok rijeke je promijenjen, korito izmješteno, postavljeni potporni stubovi, a građevinske mašine iznose šljunak i pijesak.

Da li će ta rijeka i dalje ostati na listi svjetskih rezervata biosfere Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (UNESCO) biće poznato nakon što njihovi stručnjaci obiđu radove kineskog CRBC-a u koritu Tare kod Mateševa.

To je Vijestima nezvanično saopšteno po završetku sastanka predstavnika više NVO i nadležnih institucija, koji je početkom nedjelje održan sa stručnjacima UNESCO-a i Međunarodne unije za zaštitu prirode i prirodnih resursa (IUCN).

Brojni građani više su puta ukazivali na to da se otpadne vode koje nastaju pranjem građevinskih mašina ispuštaju u Taru, pri čemu dolazi do zamućivanja i brojnih negativnih uticaja na akvatični svijet te rijeke.

„U ovom slučaju je očigledno da su zakazali nadležni inspekcijski organi“, istakla je Čabarkapa, napominjući da je Tara dio i Emerald mreže kao rijeka koja je zaštićena Deklaracijom koju je Skupština Crne Gore usvojila 2004. godine.

Objavio/la na 09:46. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-