Gruevskom nije oduzet mandat

Bivšem premijeru Nikoli Gruevskom danas nije oduzet poslanički mandat pošto predlog nije dobio dvotrećinsku većinu na sjednici parlamenta Makedonije.

Oduzimanje mandata Gruevskom predložio je Odbor za mandatsko-imunitetska pitanja, uz obrazloženje da bivši premijer nije dostojan za obavljanje poslaničke dužnosti, jer je pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora, prenosi Beta.

Za oduzimanje mandata Gruevskom, glasalo je 58 poslanika, što nije bilo dovoljno, jer je za takvu odluku potrebna dvotrećinska većina od 80 poslanika.

Odluka poslanika da Gruevskom ne bude oduzet poslanički mandat ne sprečava njegov odlazak u zatvor.

Trebalo je da se on najkasnije juče javi na izdržavanje kazne, ali je to odgođeno do donošenja odluke po žalbi Gruevskog, na rješenje o odbijanju odlaganja izdržavanja zatvorske kazne.

Iz krivičnog suda u Skoplju su objasnili da od danas teče rok od tri dana za odgovor na žalbu koji su podnijeli advokati bivšeg premijera.

Gruevski je pravosnažno osuđjen na dvije godine zatvora zbog nezakonite kupovine blindiranog “mercedesa S 600 gard” 2012. godine, dok je bio premijer.

U tom sudskom postupku prvostepeno je na šest godina zatvora osuđena tadašnja ministarka unutrašnjih poslova i bliska saradnica Gruevskog, Gordana Jankuloska, dok je njen pomoćnik Đoko Popovski pravosnažno osuđen na četiri i po godine.

Za kupovinu luksuznog automobila se saznalo 2015. godine, kada je opozicija objavila prisluškivani razgovor u kojem je Gruevski od tadašnje ministarke Jankulovske tražio da njeno Ministarstvo unutrašnjih poslоva kupi “mercedes” koji bi on koristio, a da javnost to ne sazna.

Objavio/la na 16:38. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-