Studija: Religije čine ljude nasilnim

Ljudi su po prirodi miroljubiva vrsta, međutim, u okolnostima u kojima su ugrožena suštinska religiozna vjerovanja koja definišu njihov identitet, spremni su da postanu vrlo nasilni, pokazala je nova studija, prva u kojoj su korišteni psihološki modeli vještačke inteligencije.

Rad je vrlo aktuelan u okolnostima u kojima radikalni desni populisti jačaju diljem Evrope, pa i svijeta, na krilima straha od imigranata koji se predstavljaju kao drugi i drugačiji, odnosno kao uzurpatori koji prijete da će preplaviti domicilne kulture i religije. Autori se nadaju da će sistem koji razvijaju vladama država omogućiti da bolje razumiju, predviđaju i smiruju vjersko nasilje, piše Index.hr.

Istraživanje je predstavljeno u časopisu The Journal for Artificial Societies and Social Simulation, a u njemu su učestvovali naučnici s više univerziteta, među kojima i iz britanskog u Okfordu, američkog u Bostonu i norveškog u Agderu.

Objavio/la na 14:03. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-