Insajder debata: Promovisanje haških osuđenika je falsifikovanje činjenica

Pojavljivanje osuđenih za ratne zločine i promocija njihovih knjiga iza kojih stoji država je, prema ocjenama bivšeg srbijanskog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, falsifikovanje činjenica. On je, gostujući u Insajder debati u kojoj je tema bila odnos društva prema ratnim zločinima, naveo da su pred Haškim tribunalom utvrđene činjenice i da je sve što se danas događa korak unazad.

“Ne možete vi da promovišete ljude koji su osuđeni, kojima je udaren pečat da su ratni zločinci. Niko ne može da im zabrani da pišu šta hoće, ali dajući im takav medijski prostor, vi stajete iza njih”, kazao je Vukčević.

Na nedavno završenom Sajmu knjiga, Ministarstvo odbrane predstavilo je ediciju “Ratnik” u kojoj je, između ostalog, i knjiga Nebojše Pavkovića koji služi kaznu od 22 godine zatvora zbog ratnih zločina. U okviru iste edicije štampana su i sjećanja ratnih generala na Kosovu.

Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo u Insajder debati je rekla da ni jedna vlast u Srbiji nije bila potpuno posvećena otkrivanju zločina i utvrđivanju istine. Kandić smatra da je edicija “Ratnik” još jedan pokušaj “da se operu biografije komandanata i oficira”.

 

Objavio/la na 11:00. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-