Cigle od urina

Studenti iz Južnoafričke Republike su proizveli prve cigle na svijetu načinjene od – ljudskog urina, prenosi Geek.hr.

Urin za ove jedinstvene bio-cigle su studenti iz Keptauna prikupljali pomoću specijalno dizajniranih pisoara na fakultetu.  Potom su ga miješali s pijeskom i bakterijama. Smjesa je zatim ulivena u posebne kalupe na sobnoj temperaturi i više nije bilo potrebno zagrijavanje.

Nusproizvod cijelog postupka su azot i kalijum, koji su vrlo vrijedna gnojiva.

“Pokazali smo kako se nešto što se smatra otpadom može iskoristiti za izradu daljnjih korisnih proizvoda. Ovaj postupak se može upotrijebiti bilo gdje. Radi se, u stvari, o ponovnom promišljanju stvari”, poručio je doktor Dilon Rendal.

Ideja da se urin koristi za izradu bio-cigli je bila testirana u SAD, s tim što su pritom bile korištene sintetičke sirovine.

Ove bio-cigle su izrađene pomoću prirodnog procesa zvanog taloženje mikrobnih karbonata, što je slično procesu formiranja školjki. Slobodni se pijesak kolonizuje bakterijama koje proizvode ureazu te se potom miješa s urinom. Ureaza se u urinu lomi i stvara kalcijum karbonat koji stvrdne pijesak i omogućuje mu oblikovanje.

I dok se konvencionalne cigle moraju zagrijavati na 1.400 stepeni Celzijusa (pri čemu se oslobađa ne mala količina ugljen dioksida), bio-cigle ne traže zagrijavanje.

“Ako klijent poželi ciglu 40% čvršću od vapnenca, bakterije se mogu ostaviti da rade duže pa stvore čvršću ciglu”, pojašnjava Randal.

Doktor Randal opisuje urin kao tekuće zlato. Glavnina fosfora iz urina se može pretvoriti u kalcijum fosfat, ključni sastojak gnojiva koje je teže nabaviti.

Objavio/la na 07:34. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-