CG: Bez vize u 100 zemalja

by | nov 8, 2018 | Novosti | 0 comments

Crnogorski državljani mogu bez vize putovati u 100 zemalja svijeta, uključujući i zemlje u kojima je vizu moguće dobiti na graničnom prelazu, dok nosioci diplomatskih i službenih pasoša mogu putovati u 109 zemalja, navodi se u Informaciji o viznoj politici koju je na današnjoj sjednici usvojila Vlada Crne Gore.

Državljani iz 104 države, nosioci običnih pasoša mogu bez vize ulaziti u Crnu Goru, dok nosioci diplomatskih i službenih pasoša iz 111 zemalja mogu bez vize ulaziti u Crnu Goru.

Iz Vlade su pojasnili da je, radi pojednostavljivanja procesa primanja zahtjeva za vize iz zemalja u kojima Crna Gore nema svoje diplomatsko-konzularno predstavništvo, a čiji državljani su pokazali interesovanje za dolazak u Crnu Goru, kreiran onlajn portal posredstvom kojeg je predviđena mogućnost apliciranja za crnogorsku vizu.

Prema njihovim riječima, portal je, zaštićenom komunikacionom vezom, povezan sa Viznim informacionom sistemom (VIS), što obezbjeđuje sprovođenje zakonom definisanih procedura za izdavanje viza.

0 Comments

Submit a Comment