ZAJEDNO U BOJ PROTIV PODJELA

Bile su zaštitni znak bjelopoljske čaršije šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka. Majka Grozdana i njena jedinica Dragana. Pamtim ih po šeširima, čipkastim čarapama i rukavicama. Iako je tih godina bio trend, nisu dozvoljavale da ih oslovljavamo drugarice.

Iz poštovanja a i zato što su nam roditelji izričito naredili, zvali smo ih gospođo Grozdo i gospođice Dragana. Uvijek su izlazile skupa. Nisu se razdvajale. Dragana nije bila radno sposobna. Majka je vodila brigu o njoj. Kako su godine pritiskale Grozdanu tako je starila i njihova odjeća. Ipak, ja ću ih pamtiti kao gospođe.

Čika Rade je bio guslar i veliki šaldžija. Za vrijeme ibea odležao je nekoliko godina na Golom otoku. Lanuo nešto da se našali i fasovao. Helem, izašo on iz zatvora i Grozda i Dragana odu da obiđu prijatelja. Kada je došlo vrijeme da krenu kući, Dragana se obrati čika Radu:

“Čika Rade, vidjeli ste kuda Vas je jezik odveo. Sad jezik u g**icu.“

***
Doista, više ne smijem šutjeti. Strah me od Uzvišenog Boga i obračuna na Danu Suda, pa neka košta koliko košta. Nema kalkulacije. Ne može se na dvije strane. Ili ćeš Ovaj ili Onaj svijet. Oba ne možeš sigurno. Nisam spreman u ovom pasijem vremenu da prihvatim Draganin savjet čika Radu. Porast nacionalizma je predznak ratova. Ratovi za sobom povlače ogromne ljudske žrtve i materijalna razaranja. U njima uglavnom strada sirotinja. Mafijaši i oligarsi i u njima profitiraju. Ginemo mi obični smrtnici koji imamo najmanje veze sa nacionalističkim ludilom. Moram radi djece, bez razlike na vjeru i naciju. Ogromna je težina na Sudnjem Danu dječije suze. Kada bi ljudi samo to znali, nikada ne bi bilo ratova.

Godinama gledam kako Bošnjaci na svadbama nose „krstaš“ i pjevaju ‘kralj Nikola na umoru’.Danima im poslije veselja na terasama i pendžerima visi državna zastava. Da budem iskren, uvijek kada prođe kolona svatova i kada na prvom autu ugledam ogromni crveni bajrak znam da je svadba bošnjačka. Znam i one koji se javno deklarišu kao Crnogorci a na veseljima nose trobojke, i Srbe što nose krstaš. Ovo je zemlja apsurda. Sve je na prodaju.

Prije desetak godina listom su Bošnjaci (čast izuzetcima) glasali za nezavisnu Crnu Goru i na taj način trajno podijelili Sandžak. Znam da su čak i vjerske vođe iz Sarajeva i Novog Pazara pozivali Bošnjake da glasaju za nezavisnost. Tad im nije smetao krst, Njegoš, Kiš… E, sada bi isti oni koji su glasali i više od decenije nosili zastavu na nju da ture Mjesec. Krst i luna dva strašna simbola, njihovo je na bajraku carstvo.

Definitivno, ova vlast tako školski sprovodi strategiju Čomskog u praksi za za**bavanje i zamajavanje javnosti da bi im i on pozavidio. Dižu nacionalističke tenzije da zaboravimo uništene Cijevne, Tare… lopovske privatizacije, promašene investicije, uvoz izvoz istih proizvoda, uništene i opljačkane fabrike, propalo zdravstvo, školstvo, penzijski fond, radnička odmarališta…
Malo je onih koji nisu bar po dva puta glasali za gospodara jer je on branio srpstvo i, nije šala, „sačuvao mir“ u Crnoj Gori.

Nisam siguran da će ovoga puta oni koji zakuhavaju ovo nacionalističko ludilo znati da isto i raskuhaju.Rat je uveliko počeo. Ukrvismo se po portalima. Svaka vlast je u određenom trenutku napravila „grešku u koracima“. Te “greške“ su najskuplje plaćali manjinski narodi, čiji su samozvani predstavnici “glavni“germaši u zakuhavanju.

Narode, zašto dajemo legitimitet profiterima i huškačima podjela. Čemu strah od različitosti? Svi smo mi djeca istih praroditelja. Učinimo nešto, još nije sve izgubljeno. Za početak. dovoljno je da ugasimo televizore i prestanemo čitati novine koje iniciraju sukobe i podjele. Ne dajimo legitimitet njihovim i te kako isplaniranim akcijama. Ne budimo oruđe i topovsko meso u rukama zločinitelja. Na zemlji ima dovoljno prostora za sve. Teška je suza dječija. Pobjedili smo onog momenta kada im pokažemo ljepotu življenja u različitosti. Ustanemo i zajedno krenimo u boj protiv podjela. Oni se plaše zajedništva i građanskog aktivizma, zapamti!

Objavio/la na 08:54. Objavljeno u Blog. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-