Hrvatska pojačava nadzor granice s CG i BiH

U Hrvatskoj je danas potpisan ugovor o uspostavi stacionarnog sistema za nadzor državne granice s Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, vrijedan više od 28 miliona kuna (3,8 miliona eura), koji je jedan od preduslova za ulazak Hrvatske u šengensku zonu.

Zajednica ponuđača koju čine preduzeća Securitas Hrvatska i Ericsson Nikola Tesla s podizvođačem, kompanijom KING ICT, potpisali su ugovor o sprovođenju projekta uspostavljanja Stacionarnog sustava za nadzor državne granice s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, prenosi Anadolija.

Radi se o sredstvima koja su sufinansirana iz Fonda za unutrašnju bezbjednost – komponenta granice (ISF Borders).

“Sprovođenje ovog projekta predstavlja nastavak uspostavljanja stacionarnih sistema za nadzor vanjske kopnene granice, čije dosadašnje korištenje višestruko povećava sposobnost učinkovitog nadzora granice”, saopšteno je Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske (MUP RH).

Završetkom tog projekta, koji je ujedno i nastavak ispunjavanja potrebnih uslova za pristupanje Hrvatske šengenskom prostoru, biće povećana učinkovitost, usmjerenost te brzina reakcije i postupanja policijskih službenika u slučaju uočavanja nezakonitog prelaska državne granice, odnosno učinkovitost nadzora vanjske kopnene granice, navodi MUP RH.

Objavio/la na 21:09. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-