VOICE: Sistematsko ćutanje države i društva o zločinima u Sandžaku

Državni organi Srbije, od devedesetih godina do danas, pokazuju izrazitu indiferentnost prema problemima građana u Sandžaku i prema činjenici da su brojni Bošnjaci tokom devedesetih godina bili žrtve policijske represije, preživjeli torturu, a da ih država za to nije obeštetila, niti je iko za to odgovarao, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), prenosi Beta.

VOICE je tekst objavio povodom 26. godišnjice zločina u Sjeverinu, kada su 22. oktobra 1992. godine, pripadnici paravojne formacije Osvetnici, pod patronatom Vojske Republike Srpske, presreli autobus na relaciji Rudo (BiH) – Priboj (Srbija) i nakon legitimisanja putnika izveli sve Bošnjake i odveli ih u pravcu Višegrada (BiH).

Civili su nakon svirepog mučenja pobijeni, a pred Okružnim sudom u Beogradu 2005. godine za ovaj ratni zločin osuđena su četvorica pripadnika Osvetnika – Milan Lukić, Oliver Krsmanović, Dragutin Dragićević i Đorđe Šević.

VOICE je Tužilaštvu za ratne zločine proslijedio nekoliko pitanja u vezi sa zločinima u Sandžaku, između ostalog koliko istraga o tim zločinima je u toku, kada očekuju početak suđenja za Štrpce, zbog čega se broj predmeta za ratne zločine smanjuje iz godine u godinu, te da li Tužilaštvo raspolaže dovoljnim kapacitetima da se uhvati u koštac s neriješenim zločinima, ali nije dobio odgovore.

Objavio/la na 14:32. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-