Tramp najavio povlačenje iz ‘nuklearnog’ sporazuma sa Rusijom

Predsjednik SAD Donald Tramp najavio je da će se ta država povući iz Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa jer Rusija navodno krši odredbe tog sporazuma.

“Krše ga već duže vrijeme. I ne znam zašto predsjednik Obama nije sa njima pregovarao ili se povukao iz sporazuma. Okončaćemo sporazum i onda ćemo razvijati oružje, osim ako Rusija i Kina pristanu na novi dogovor”, poručio je Tramp, prenosi RTS.

Rusija negira da krši taj sporazum a Ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da je američki potez motivisan američkom snom o unipolarnom svijetu, sa samo jednom supersilom, javila je agencija RIA Novosti.

Član Odbora za odbranu i bezbjednost Savjeta Ruske Federacije Franc Klincevič izjavio je da SAD ne posjeduju ni jedan dokaz da Rusija krši sporazum i da Vašington traži načine da uvuče Rusiju u trku u naoružanju.

Prema njegovim riječima, taj potez SAD nije neočekivan.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je u oktobru 2017. rekao da bi bilo kakvo povlačenje Vašingtona dovelo do recipročnog odgovora Moskve.

Prije četiri godine Barak Obama je optužio Moskvu da krši taj sporazum pošto je testirala krstareće projektile lansirane sa zemlje, ali pod pritiskom evropskih lidera nije se povukao.

Sporazum između SAD i SSSR-a potpisali su u decembru 1987. godine u Vašingtonu Ronald Regan i Mihail Gorbačov. Sporazum se tiče eliminacije svih nuklearnih i konvencionalnih raketa, kao i uređaja za lansiranje dometa od 500 do 1.000 kilometara (kratak domet) i od 1.000 do 5.500 kilometara (srednji domet).

Odmah poslije toga Amerika je bila zabrinuta zbog postavljanja sistema sovjetskih raketa SS-20 pa je uslijedilo raspoređivanje američkih raketa “peršing” i krstarećih projektila u Evropi.

Posljednji put kada se Amerika povukla iz nekog sporazuma o naoružanju bilo je 2002. godine – učinio je to Džordž Buš napustivši Sporazum o antibalističkim projektilima.

Objavio/la na 11:36. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-