Lansirani sateliti da istraže Merkur

Dva satelita napravljena u Evropi i Japanu nalaze se na putu ka Merkuru, planeti najbližoj Suncu, na koju bi trebalo da stignu i počnu da je istražuju 2025. godine.

Sateliti su lansirani na raketi Arian 5 iz Kurua, u Francuskoj Gijani, a ta zajednička misija nosi naziv BepiKolombo, po italijanskom matematičaru i inženjeru Đuzepeu Kolombu (1920-1984).

Kako prenosi BBC, da bi stigli do Merkura, potrebno je da pređu devet milijardi kilometara, za šta će im biti potrebno sedam godina.

Cilj misije je proučavanje površine, unutrašnjosti i “životne sredine” Merkura, kamenite planete koja je najmanja u Sunčevom sistemu i koja je do sada najmanje istražena.

Ovo je prva misija koju Evropa sprovodi zajedno sa Japanskom svemirskom agencijom, a BepiKolombo putuje posle dvije misije NASA koje su poslale slike i podatke s Merkura, prvi put sredinom 1970-ih godina, a potom 2011. i 2015. godine.

Kako BBC navodi, ukoliko uspješno stignu do cilja, postoji nada da će sateliti otkriti neke neriješene misterije koje se tiču Merkura, a počeće sa proučavanjem gravitacionog polja Merkura, što bi naučnicima omogućilo da odrede sastav i strukturu te planete.

Objavio/la na 12:02. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-