Vučić ugrožava bezbijednost novinara i medijske slobode

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja je ocenila danas da je najnoviji napad predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na N1 televiziju nastavak “žestokih pritisaka vlasti na profesionalne i ‘neposlušne’ medije i novinare”.

U saopštenju te koalicije se navodi da je Vučić etiketirao, ponižavao i targetirao jedan medij i njegove novinare, čime je sasvim svjesno ugrozio njihovu bezbijednost, ponovo se predstavljajući kao “neprijatelj medijskih sloboda i slobode izražavanja”.

“Koalicija novinarskih i medijskih udruženja poziva novinare na međusobnu solidarnost i da, u slučaju sličnih incidenata u budućnosti, kada neko javno napada i omalovažava njihove kolege, demonstrativno napuste konferencije za novinare i druge javne događaje, odnosno odbiju da izvještavaju sa njih”, navodi se.

Koalicija je dodala da taj incident pokazuje da je neiskrena tvrdnja predstavnika vlasti da postoji politička volja da se unaprijede medijske slobode u zemlji i da to dovodi u pitanje smisao započetog dijaloga i učešća udruženja u njemu, prenosi RSE.

“Podsjetimo da je prvi i najvažniji zahtjev novinarskih i medijskih udruženja bio da predstavnici vlasti odmah prestanu da prozivaju, vrijeđaju, omalovažavaju i diskriminišu novinare i medije, ugrožavajući njihovu bezbijednost. Zahtijevali smo takođe da predstavnici vlasti neprestano ističu da su kritički mediji i drugačije mišljenje dio demokratskog procesa i da ih uvažavaju. Umjesto da ispuni naš zahtjev, vlast je očigledno krenula u frontalni napad na sve medije i novinare koji drže do profesije i novinarskog kodeksa”, dodaje se u saopštenju.

Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja čine Nezavisno udruženja novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija onlajn medija i Asocijacija Lokal pres.

Objavio/la na 11:12. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-